• Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase

Educació vial: saber què ets

El NAS núm. 165 - novembre 2016 -

Per Kathy Raymond

A Cardedeu, com a tot arreu, no és fàcil trobar un equilibri entre els drets dels vianants i els dels vehicles. No hi ha dubte que millorar la qualitat de vida dels cardedeuencs passa per habilitar zones de vianants, accessos per a minusvàlids, carrils bici, zones d’aparcament i més. Hi ha, però, una qüestió prèvia que demana urgentment resposta si volem una vivència pacífica entre els usuaris de la via pública: aclarir definitivament quan ets vehicle i quan ets vianant.

La majoria de nosaltres tenim clar (o almenys així ho afirmaríem) que si anem a peu no som un vehicle (encara que sovint el nostre comportament indica el contrari). Així mateix, si conduïm un cotxe assumim (amb notables excepcions) que hem de donar prioritat als vianants quan toca. Però últimament he notat bastant de confusió sobre si, quan anem amb bici, som vehicles o vianants. Havent consultat l’autoritat pertinent i per si algú té dubtes, puc afirmar que, efectivament, les bicis són vehicles. És cert que en algunes zones tenen certs privilegis davant els cotxes, però definitivament, si no toques els peus a terra no ets un vianant. Així que, ciclista, ja pots deixar de fulminar amb la mirada els conductors que no et cedeixen el pas quan intentes passar un pas de vianants muntat sobre la bici. Si vols que et tractin com a vianant, baixa’t de la bici. Peus a terra. Caminant.

Així mateix, vianants i conductors, com més aviat aprenguem que no som bicis, millor. Si vas amb quatre rodes, no ets ciclista i el carril bici no és per a tu. I si vas caminant, tampoc.

Quin exercici d’autoconeixement! Sobretot per als qui canviem d’identitat constantment – ara ciclista, ara vianant, ara conductor. Quin agobiament! Si no estem segurs de què som, com podem comportar-nos correctament? Caldrà fer classes d’autoconeixement viària?

ENLLAÇOS