• Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase

El piano davant la crisi mundial

El NAS núm. 167 - gener 2017 -

Per Kathy Raymond

L’any 2017 es presenta ple de crisis polítiques i humanes i, tot i així, parlo de cultura. Tot i amb una sensació que n’hi ha de coses importants que se’ns estan escorrent com l’aigua pels dits, m’atreveixo a parlar de pianos.

Al Centre Cultural de Cardedeu són conscients que la programació cultural ha de mostrar el ventall cultural més ampli possible (en música vol dir d’instruments, formacions i estils). Però els hi manca un element clau. Un piano.

Per què impacta tant aquella foto d’un soldat tocant un piano abandonat? O aquelles on cau un piano des d’un helicòpter, una grua, un edifici? És com si el piano, una màquina de crear bellesa, representés la cultura i per això impressiona veure’l destrossat o abandonat. Però no per això n’ha d’haver-hi un al CeCuCa, sinó perquè un piano és un imant de cultura musical: quants instrumentistes – violí, violoncel, flauta i tants altres – no han actuat mai a Cardedeu per no haver-hi un piano per a l’acompanyament? Quants nens de Cardedeu no han sentit mai aquests instruments per aquesta raó, ni el piano mateix, el màxim representant de la nostra cultura musical? (i dir que un teclat és igual que un piano és com dir que un arxiu mp3 és igual que una actuació en viu). Quantes possibles vocacions musicals no s’han despertat? Per estalviar el lloguer, no es contracten actuacions que requereixen un piano. Les entitats de Cardedeu no l’inclouen als seus actes per no poder llogar-ne un. Un piano enriqueix la cultura del poble. A Llinars ho han entès bé, i es nota en la seva programació. Igual a tots els municipis on hi ha un piano.

És cert que al 2017 n’hi ha de coses importants que se’ns escorren pels dits i hem d’estar alertes. Potser una d’elles sigui la cultura musical: allò que ens dóna esperança, allò que ens cura l’ànima, allò que forma la persona. Si no la defensem, què ens queda? Amb el que està caient, parlar de pianos? No, justament per això.

ENLLAÇOS