• Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase

Un dels actes més desconeguts de la Festa Major

A les Matinades hi participa qui vol, però és la gent de sempre, i en fa una activitat de les més entranyables de la Festa Major

31/08/2017 Redacció

174 35N2077

Per veure el reportatge fotogràfic feu clic en l'enllaç següent https://goo.gl/KMP5mX

Comença a les set del matí del diumenge, en un ambient quasi íntim en una plaça Sant Joan on encara queda algú dormint en bancs després de la farra de la nit anterior.

No són més de vint persones, incloent als músics, grallers i percussionistes i amb la seva tonada característica van cap a Can Barba, on es toca una peça. Després de comprovar que no donen res, se segueix cap a Ca la Lola. Aquest forn és més generós i dóna una safata amb talls de coca.

En agraïment es toca l’havanera “La bella Lola” i es continua pel carrer Hospital, fins una altra de les parades de cada any, la Casa Masó. Aquí treuen una tauleta al carrer amb embotits i botifarres i vi. Hi ha la curiositat de que l’amfitriona de la casa s’ha incorporat aquest any a tocar la gralla en Les Matinades. Aquí s’interpreta “El recluta”

El grupet, que incrementa en algunes persones que encara deambulen abans d’anar a dormir, i algunes altres se’n despengen, gira pel carrer Montseny fins la casa dels Ors. Aquí hi ha coca de llardons i vi bo i aigua, amb una col·lecció de gots de les diferents Festes Majors que incorpora el primer got reciclable que s’hi va fer, amb dibuix del propi Ors. L’agraïment és tocar Les vesprades antigues, les que es tocaven en les primeres edicions, abans de substituir-se les gralles per una banda de vent.

Per Dr. Klein es va fins “La casa de la corda”, una altra de les parades de cada any, on amb una corda es baixa un cistell amb coses des d’un tercer pis, gairebé sempre amb incidents com la corda curta, bolcada... Aquest any, només sortir el balcó, el cistell rebenta el cul i hi ha el temps just per recuperar-lo i baixar-lo per l’escala. Els pas de “Les Matinades” ha estat esperat i són moltes les criatures que ja porten inquietes força estona l’esdeveniment. Hi ha truita de patates, llet i cafè. En honor a un públic tant petit es toquen algunes notes infantils.

Per Bellsolar i Balmes es va fins la casa d’en Vicens i la Dafne, com cada any, que sorprenen amb sopa de meló, trossos de síndria i un pastis de poma. Aquí es toca “La marxa del circ”.

S’ha de destacar que per primera vegada Les Matinades porten escorta policial. Per protocol, ara, totes les activitats de la Festa Major han de portar policia. L’alerta 4 que ja hi havia, desgraciadament uns dies després ha demostrat que no era perquè si.

Per Marededéu del Pilar es va fins la plaça Alsina, sempre al ritme de la música, i es fa una parada davant la Fleca Rovira, per si cau alguna cosa i l’anar tocant Les Matinades fa que surtin amb uns talls de coca. L’agraïment és tocar “La dansa del porró”.

Fent ziga-zagues es marxa del barri de L’Estalvi fins a Lluís Llibre amb La Garriga, on hi ha una taula amb galetes, ratafia i pastissos en lloc d’entrar al pati de la Maria Vidal, com habitualment. D’aquesta manera hi ha participat més veïns fent pastissos casolans. L’agraïment és tocar l’”Amigo”.

Entre músics i acompanyants la xifra és força estable, no més de vint i cinc persones, que donant la volta pel Mercat s’acaba en el carrer Cervantes, on el carrer està tallat amb una taula amb més de cinquanta cadires. Pa amb tomàquet, embotit, pastissos, vi i fins i tot xocolata desfeta amb nata. Aquí hi ha tot el veïnat del tram del carrer, d’aquí les cinquanta places! És la parada final habitual, amb tertúlia, la gent entaulada i els músics tocant asseguts. Són quarts d’onze.