• Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase

La Marxa de torxes acaba amb una votació simbòlica

La vigília de la Diada ja té diversos actes tradicionals a Cardedeu

13/09/2017 Redacció

175 marxa torxes N3090

Alguns d’ells són el sopar míting de la CUP, la Marxa de Torxes o la lectura de poemes patriòtics. Amb el temps hi ha hagut variacions, principalment de lloc, però també de forma. Aquest 2017 el sopar popular, unes 80 persones, s'ha fet a la plaça Sant Corneli. Presidit pel faristol estelada, ha comptat amb una intervenció d'Arran, la lectura del poema d'Estellés "La rosa de paper", molt adequat per al moment, ja que passa de mà en mà, tots saben que hi és però els qui la persegueixen amb males intencions no la troben.

175 marxa torxes N3114  Carles Riera, diputat de la CUP és qui fa el discurs principal. Afirma que estem a punt de fer possible la independència i la república, i fer després el procés constituent que ens ha de permetre parlar i canviar-ho tot. Parla de la por que ens vol inocular l'Estat espanyol, però no és més que una demostració del fet que la por ha canviat de bàndol. Els 5 i 6 de setembre, per fi, el Parlament ha començat a trencar amb un partit demofòbic i una situació del 78. Demana lluita continuada, no sols per fer el Referèndum i vetlla perquè el Si no s’utilitzi com a moneda de canvi cap a una millor autonomia. Seran mesos de lluita i de prendre el carrer. Tot ha de ser revolta, sense Monarquia, Guàrdia Civil, Conferència Episcopal, Ibex 35...

En acabar, els assistents van anar a la plaça Sant Joan, d'on sortia la Marxa de Torxes, que en Cercavila precedida pels Trabucaires fent galejada anava al pas de la música dels "Vas i vents". Darrere els Bastoners, el Verro, Gegants... i molta gent amb torxes.

El recorregut és curt, per Hospital, Sant Ramon, Dr. Klein i altre cop a St Joan. 417 persones passen per Dr. Klein, pel que aquesta seria la xifra mínima de participants.

A la plaça hi ha un escenari amb faristol estelat, i una urna. Jordi Geronés, de la ANC explica que el referèndum és legal, cita articles de lleis internacionals que no el condemnen, sinó tot el contrari. Seguidament Núria Busquet llegeix un poema i es comença a posar paperetes a l'urna, vots simbòlics. Cadascú que puja a l'escenari explica el perquè ho fa: "els meus pares votaran si, per un món millor" diuen uns nens, en desig de llibertat, pels besavis i avis que van lluitar per això, pels anys que es porta volent tombar l'Estaca, pels Països Catalans, que han de venir darrere, per sortir d'un estat que ens oprimeix... L'Aran diu que ho fa per poder treure l'estelada que té al balcó des de fa set anys.

175 marxa torxes N3105