• Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase

La jornada d’atur del 8 de novembre col·lapsa les infraestructures de Catalunya

A Cardedeu es talla dues vegades l’autopista

10/11/2017 Redacció

176 8N N4371

Com que les vagues polítiques en el marc legal actual estan prohibides, el 8N es fa una vaga laboral que es desenvolupa en un context especial.

Pel que fa a l’aturada de l’activitat industrial i comercial té una repercussió menor que la del 3-O. Algunes indústries dels Polígons fan feina i si bé la immensa majoria de comerços ha tancat, alguns bars de la carretera de Dosrius i de Marededéu del Pilar tenen obert, així com alguns supermercats.

A les sis del matí, dels Comitès de Defensa de la república (CDR) del Baix Montseny han convocat coordinadament a la gent per a fer talls de vies. Concretament els de Llinars, Vilamajor i Cardedeu es troben al Polígon Llinars Park, i tallen l’AP 7 a l’alçada de l’àrea de descans de Llinars.

De les 6:30 fins a les 10:00 l’autopista ha estat tallada en aquest punt en els dos sentits. Bales de palla i neumàtics han obstaculitzat el pas. De tant en tant han vingut alguns cotxes patrulla amb una parella de mossos que no han arribat a fer res més que controlar no hi hagués problemes amb els conductors. A les 10:15 han aparegut els antidisturbis dels Mossos, per la part del sentit Nord. Seguint les consignes dels CDR’s la gent s'ha anat retirant cap als vorals de l'autopista de manera organitzada a excepció d'un grup dels que tallava la via en sentit nord que s'han assegut a terra i els antidisturbis han anat arrencant i fent fora amb empentes.

De manera ja prevista els CDR de Cardedeu i Vilamajor han reunit la gent en el punt vermell, que estava al final de Poble Sec on comença el polígon de Llinars. Els de Palautordera, que s’han afegit posteriorment, i els de Llinars han anat al punt blau que estava en un pont sota l'autopista.

A cada punt hi havia unes 600 persones i vora les 11:30 s'ha decidit ajuntar els grups tots i fer un nou tall en el mateix lloc on es va fer el 3 d'octubre, mig quilòmetre més a prop de Cardedeu i del que ja es tenien les mides preses. En quant es veu marxar les furgonetes dels antidisturbis s'espera fins a les 12:15 i es fa el nou tall.

176 8N N4390

Des dels ponts propers es posen estelades i una persona fa onejar una bandera belga. Cap a la 1:00 tornen a venir antidisturbis dels mossos que comencen per desallotjar el sentit nord, amb algun cop de porra innecessari, ja que la gent va marxant tan bon punt se'ls hi diu. Queden formats amb les furgonetes, protegint la mitjana de l'autopista per que no vingui més gent, que en aquest moment ja és més d'un miler de persones tallant el sentit sud. Un quart d'hora més tard, mossos dels vinguts amb els cotxes patrulla identifiquen a unes persones mentre demanen que es marxi. Tothom es retira de l'autopista.

Mentrestant, pels carrils sentit Girona ja oberts passen diverses furgonetes de la policia nacional, que no s'aturen.

Altre cop en el punt vermell es fan dinars populars i s'organitzen algunes paelles. Allà es decideix que a mitja tarda, en diversos cotxes, hi hagi un desplaçament de persones fins a La Junquera, on s’està tallant la frontera.

A les sis de la tarda, unes 300 persones s'han reunit a la plaça Sant Joan en una concentració on parla primer, Núria Busquet en nom del CDR, dient que la major part estava anant cap a La Jonquera, i agraïa la presència de tota la gent que havia vingut.

176 8N N4445  Seguidament parla Enric Oliver, l'alcalde, que llegeix el manifest de la Taula per la Democràcia. Un text on s'explica perquè s'ha hagut de constituir aquesta Taula i que les mesures aprovades pel Senat l'espanyol, d’aplicació de l'article 155, representen la destitució immediata del Govern de la Generalitat, que van escollir democràticament els catalans. El mateix manifest recorda que la intervenció econòmica ha deixat sense poder pagar les subvencions que es donen a les entitats de Serveis Social, moltes d'elles empleats que no han pogut rebre les seves nòmines. Demana el retorn a la normalitat democràtica, rebutja la judicialització de la política i es demana la llibertat dels presos polítics. Finalment, es condemna els atacs violents que els feixistes estan fent els carrers de Catalunya.

L'alcalde acaba explicant que el dia anterior estava a Bèlgica transmetent el President que el poble de Cardedeu, com la major part dels de Catalunya, està amb el Govern.

L'acte acaba amb El cant dels Segadors i visques a Catalunya lliure i a la República.