• Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase

Gairebé vint actes per promoure la curiositat científica

El Museu va celebrar la Setmana de la Ciència amb diverses xerrades i experiments

07/12/2017 Redacció

177 setmana de la ciencia foto CFA

El MATBC va organitzar diferents activitats de difusió científica per a estudiants, així com xerrades i activitats familiars al llarg dels 10 al 19 de novembre, que han mogut prop de 500 persones.

La Setmana de la Ciència, enguany, ha estat dedicada al Turisme Sostenible amb motiu de la celebració de l'Any Internacional del Turisme Sostenible per al Desenvolupament, promogut per Nacions Unides i també al so, en el seu aspecte més físic.

Dissabte dia 11 es van mostrar mecanismes i enginys cinematogràfics antics al costat del mercat. De la mà de Zinematik es podia veure el fascinant món del cinema des del seu origen al segle XIX, hi havia el zoòtrop, la càmera fosca i un fenaquistocopi.

Les activitats han continuat al llarg de la setmana amb diferents tallers didàctics per als instituts de Cardedeu, on els joves descobreixen a partir de diferents experiments i demostracions, el món de la ciència amb Joan Conchello i Carme Barrabés. En aquesta activitat hi han participat, a més dels 3 instituts, l'Escola d'adults i els alumnes dels cursos de Formació Ocupacional.

A l'activitat "Fent turisme a Cardedeu: noves mirades de la interpretació del patrimoni" Evarist March de Naturalwalks i Joan Manel Riera, de l'escola de Natura del Corredor han estat els encarregats de dur a terme la xerrada on es mostrava com podem tenir una nova mirada a l'hora de valorar el patrimoni local i de com transformar-lo per atraure interès.

Un exemple de les sessions ha estat la visita d'alumnes dels cursos de preparació a les proves d'accés a grau mitjà i superior del Centre de Formació d'adults. Durant els tallers, es van fer diversos experiments que permetien comprovar que el so es transmet gràcies a la vibració de molècules en estat sòlid, líquid i gasós o que permetien veure com es mesura la seva freqüència i com aquesta afecta que sigui més greu o més agut. Un dels experiments més sorprenents pels alumnes va ser quan van poder experimentar com trencar un vas de vidre esbrinant la seva freqüència.

Joan Conchello, conductor de l'activitat, va fer passar gas, que va encendre, per un tub que va connectar a un altaveu i a un micròfon des del qual alguns alumnes van cantar fent que el so provoqués el moviment de les flames al ritme de la música.

El ja tradicional taller "La màgia de la ciència" ja té gairebé 15 anys de recorregut, i ha fet diverses sessions. La demanda d'activitats durant la setmana ha estat un èxit, Joan Conchello explica que en total han estat 18 actes, i el darrer n'afegeixen el dia 21 per a la Mongia.

Fotografia: Cedida per lEscola d'adults