• Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase

Aquest any” Quintus” reivindicatius, amb lectura inclosa d’una carta de Jordi Cuixart

El Quinto, durant molts anys l’únic joc permès a l’Estat, té bona salut a la nostra vila

11/01/2018 Redacció

178 quintu N5192

Aquestes Festes han tingut dos “Quintus”, el geganter i el feminista. Molt abans que el Bingo fos un joc tant reglamentat ja es feien els Quintus i Quines pels pobles de Catalunya, i només es tolerava el joc per Nadal, Cap d’Any i Reis. Un cop es legalitza el joc, se segueixen fent els Quintus, ara ja de manera festiva i amb finalitat de finançar algunes entitats.

Durant anys a Cardedeu era el basquet qui ho feia, amb un mític “canari”, en Garriga, que feia servir tot l’argot quinteru, que és un dels atractius d’aquest joc. Ara el canari més conegut és el seu gendre, en Miquel Pujadas, que segueix dient “Les cames de Shakespeare” a l’11, però que s’actualitza i l’1 és el primer d’octubre o el 21 el dia que vam votar.

Aquest any hi ha hagut el 1er Quinto Feminista del Vallès Oriental, a la Sala Sarau, el 25 de desembre al vespre, amb festa, riure, beures i música feminista, que van posar les Punxa disc Skat-eolikas i el dia 1 i 6 de gener, a la Tèxtil Rase amb els geganters.

En el Quinto del dia 1 hi ha un moment en que al cantar el 77 (dies que porten tancats els Jordis) es va aturar el joc per a llegir una carta de Jordi Cuixart escrita des de la presó. En ella agraeix a la Colla Gegantera de Cardedeu que l’haguessin escrit i enviat fotos d’un dels seus bolos. La carta la porta l’alcalde, que la dóna a Miquel Pujades, que és qui va cantant els números i la llegeix. S’acaba amb la sala cridant: Llibertat presos polítics!


178 quintu N5198