• Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase

Les IV Jornades Feministes de Cardedeu van estar farcides d’actes i molta assistència

Entre d’altres coses es va fer la preparació de la vaga feminista del dia 8 de març

07/03/2018 Redacció

180 jornades feministes

Amb una festa a la Tèxtil Rase, divendres 23 de febrer es va fer la presentació de les IV Jornades Feministes de Cardedeu. PD Magenta hi va posar la música. Les jornades pròpiament dites van ser el cap de setmana del 2 al 4 de març.

Divendres, dia 2 es va iniciar a la plaça St. Corneli la Ruta artística de tapes feministes. Comença amb Laura Gandia presentant les jornades davant d’unes 70 persones. Explica el perquè del dia de les dones, commemorant les 146 treballadores que van morir cremades quan per fer vaga les van tancar i calar foc a la fàbrica. El 1910, en record d’elles es va declarar el 8 de març dia de la Dona i ara el 2018 es farà una vaga general de dones. El motiu és protestar de l’aliança del capitalisme amb el patriarcat i l’abús sobre les dones en tots els sentits, laboral i social. “Som nosaltres les que produïm i ens reproduïm”.

180 jornades feministes Ñ1119Allà mateix Júlia Espinet, música, va cantar dues cançons de composició pròpia musicant poemes i acompanyada de la seva guitarra. Seguidament, i ja sota una fina pluja, es va anar al Otro Bolo, on a més de la tapa, Núria Busquet va fer una lectura, i despès es va anar al Boca Boca, on qui va actuar va ser Alícia Molina. La ruta va continuar pel Champanillo i quan tocava el Goffik’s la pluja ja era tant forta que es va anar al Tarambana, a cobert, on la Raquel Tort va fer la seva actuació rapera abans de la representació de Sifanofa Teatre.

Dissabte els actes es van concentrar a la Tèxtil Rase i a la veïna pça. de les Dones Treballadores. A les deu, Taula rodona sobre respostes feministes a la crisi del treball. Hi han Elisabet Bermejo i Maria Borrut, militants de la Sectorial d'Educació de la Coordinadora Obrera Sindical, Montse Castañé, representant de Càrnies en Lluita, Soledad Soto coordinadora del Secretariat Gitano i Sannou Mbengue, del Sindicat Tras la Manta.

A les 12 Serena Brigidi, doctora en antropologia experta en violència obstètrica explica com la violència obstètrica és un tipus de violència contra les dones, tipificada a nivell mundial per l'OMS i considerada delicte en alguns països, com per exemple a l'Argentina[ o Veneçuela. Es caracteritza per l'apropiació del cos i processos reproductius de les dones per part de prestadors de salut, i es manifesta en un tracte jeràrquic i deshumanitzador, un abús de medicalització i patologització dels processos naturals. És a dir, medicalitzant l'embaràs i el part com si es tractés d'una malaltia, més que d'un procés natural del cos femení. Les conseqüències en són la pèrdua d'autonomia i capacitat de decisió de les dones sobre els seus cossos i sexualitat.

Simultàniament l’Esplai Bruixes i Bruixots dels Escorrelots de Cardedeu, organitza jocs infantils a la plaça.

Un àpat vegà pren el relleu al mateix lloc i a les quatre de la tarda Bel Olid, escriptora i traductora, parla de la cultura de la violació i el seu tractament en els mitjans de comunicació

180 jornades feministes Ñ1125A les sis es fa una activitat doble: per una banda, en una sala de La Fusteria, Amat Molero, membre d’”ulleres per esquerrans”, tracta amb un públic masculí sobre el Sexe Alpha, el que s’entén com a sexualitat masculina, mentre a la Sala gran de la Tèxtil es fa un espai no mixte, explícitament per a dones, lesbianes i trans per preparar la Vaga General Feminista del proper 8 de març. Aquesta exclusió s’explica per a evitar la incomoditat que representa la presència masculina en la preparació d’una vaga general de dones.

Diumenge continuen les activitats, amb públic nombrós com el dia anterior. A les 11 de matí es visita la Casa Corbella, Can Diumé, iniciant una ruta per diferents habitatges de Cardedeu amb el Col·lectiu Punt 6, cooperativa d’arquitectes, sociòlogues i urbanistes amb perspectiva de gènere.

Aquestes IV jornades han estat un èxit de participació i són continuació d’unes Primeres que es van fer el 2015 al Casino.