• Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase

Un Sant Jordi que dura un cap de setmana llarg

Les roses variades i llibres efímers no prenen el lloc a la tradició i l’ “Ajudem Sant Jordi a vèncer el drac que ens esclavitza”, va ser un dels protagonistes

10/05/2018 Redacció

182 st jordi Ñ2461

Els dies de Sant Jordi es comercialitzen segons el moment, però no perden la seva essència. La rosa vermella ha estat la més venuda, sovint acompanyada per una groga, amb ja presentacions muntades. També n’hi ha hagut de paper, de xocolata, de petites peces de plàstic, de ceràmica...de ganxet...

Els llibres també han seguit la moda portada pel moment: mediàtics parlant de la situació política, i llibres locals, de recuperació històrica, il·lustració i poemaris. Però tret de “l’Operació Urnes”, dels periodistes de l'Ara Laia Vicens i Xavi Tedó, i del “Dies que duraran anys” del fotoperiodista Jordi Borràs, la novel·la i el relat han estat els més venuts. “La força d’un destí”, de Martí Gironell, “Las hijas del capitán” de María Dueñas, “Mare de llet i mel” de Najat El Hachmi...

Les presentacions de llibres van sovintejar aquells dies. Les dels llibres de Jordi Borràs i les memòries de Marcel·lí Bosch es tracten en articles separats, però també “Permagel” d’Eva Baltasar va tenir la seva presentació, el dia 12, a Badallibres, per part de Núria Busquet parlant amb l’autora. També, a la Biblioteca, el dia 20 es va presentar “Com elles. Una antologia de poetes occidentals del segle XX”. A Compàs es va presentar “En Biel al palau d’Odin” de Miquel Osset amb dibuix d’Eduardo de la Torre.

Altres activitats destacables van ser la de la plaça Flors de Maig, on els infants havien de portar un compte original i diferents professionals de la il·lustració hi posaven imatge. També es van explicar històries del “Follet verdet”, per part de la Sessi Sitjà, que coneix perfectament al petit habitant del Museu.

Diversos concursos van estar relacionats amb la festivitat: la tercera edició del concurs "Per Sant Jordi, clava-la amb l'Optimot!". Que aquest any s’afegeix a la commemoració de la figura i l’obra de Pompeu Fabra en l’any de la celebració dels 150 anys del seu naixement i dels 100 anys de la publicació de la Gramàtica catalana. Calia un microrelat per Twitter que havia de contenir el nom de Fabra o algun derivat de l’antropònim correctament format: fabrià, prefabrià, postfabrià. També hi va haver el concurs de microrelats local, que tractem a part, amb l’edició íntegra dels guanyadors.

També hi va haver concurs, organitzat per la Xarxa Comerç Cardedeu, de punts de llibre. El millor realitzat era de Jana Vazquez, el més creatiu d’Eric Ortíz i la millor relació entre Sant Jordi i el comerç de Mireia Boter.

Destacable la cercavila amb la Cuca, el drac articulat que va creat el GAT i que porta la gent des de la plaça Sant Joan a la de Sant Corneli, precedit per l’orquestrina, que un cop allà representa l’auca, on Sant Jordi venç a la tirania del drac, una auca que es va fer fa 40 anys i ara torna a ser vigent.

“Poesia i llibertat” va ser el punt culminant del Sant Jordi reivindicatiu coincidint amb el sant de Jordi Cuixart, Jordi Sánchez i Jordi Turull. Una trentena de persones es van anar succeint davant el micro per llegir poemes propis o d’altres, reivindicant la democràcia i la llibertat dels presos polítics.

I si no ho hem dit fins ara, hi havia parades de roses i llibres, entre d’altres.

182 st jordi Ñ2460