• Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase

Marcel·lí Bosch i Massuet, l’últim alcalde en temps de la República

Les seves memòries publicades en un llibre

11/05/2018 Redacció

182 llibre marcelli bosch

Diumenge 29 d'abril, al migdia, l’associació cultural Marcel·lí Bosch i la secció local d’ERC de Cardedeu van fer la presentació del llibre amb les memòries del darrer alcalde republicà, va ser a la Sala de les Columnes de l’Ajuntament.

Miquel Pujadas, president d’ERC a Cardedeu, va mostrar-se orgullós de poder reivindicar la figura del ferroviari i pagès que va ser alcalde de la vila entre 1936 i 1938.

“La història del nostre país és feta gràcies a la suma de moltes petites històries i persones humils que amb la seva petja ens han marcat el camí de la nació fins arribar al que avui som. Una d’aquestes personalitats va ser en Marcel·lí Bosch i Massuet, el darrer alcalde de Cardedeu en temps de la República en plena guerra civil espanyola”

La recuperació de les seves memòries, escrites per ell mateix en unes llibretes d’escola, i recollides i adaptades al poc temps de la seva tornada de l’exili de França, a finals dels anys 70, per Víctor Busquet; ens permet rescatar de l’oblit una vida i uns fets realment dignes de recordar, ensenyar, i sobretot, no oblidar mai.

Els vora de seixanta presents van poder escoltar una gravació de Radio Cardedeu, del 1982, on Víctor Busquet entrevistava a l’ex alcalde, ja tornat de l’exili. I el mateix Busquet va explicar la seva relació amb en Bosch i com amb fotografies de l’època s’ha pogut fer aquest llibre.

Joan Manuel Tresserras, actual president de la Fundació Josep Irla i ex-conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, també va tenir unes paraules de satisfacció per haver contribuït, la Fundació, a la difusió i promoció de la memòria històrica del republicanisme català i pogut donar l’ajut necessari per poder editar el llibre, ajut compartit per familiars d’en Marcelino, molts d’ells presents a la sala.