• Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase

Ferran Adelantado

 

Local diàfan

Per Ferran Adelantado 
 ferran adelantado Immigrat a Cardedeu, fill d'una família d'immigrats a Barcelona. Les arrels creixen fàcilment si la terra es bona. A mi m'ha passat el mateix. Amb la Lídia, tenim 3 fills en edat escolar. Sóc responsable de logística i intendència, assumint també algunes tasques de jardineria i manteniment a casa meva. Sociòleg de formació, treballo en l'àmbit de la cultura, a l'Institut del Teatre. Camino quan puc. Fumo, però algun dia ho deixaré.

48 hores sense mòbil

El NAS núm. 179 - febrer 2018 -

Per Ferran Adelantado

L'altre dia, no us explicaré com, el meu mòbil va acabar al fons de la tassa del vàter. Després de treure-li la tapa i d'assecar-lo a consciència vaig entendre que seria difícil recuperar-lo. Primer l'aparell s'encenia, i es quedava despert una estona, però s'acabava apagant, com cansat. Després la bateria no carregava i, al final, ni es despertava. Algú em va dir llavors que l'enterrés en arròs, durant una nit sencera i que no el tragués d'allà per res del món. Tot i no ser creient vaig seguir aquell consell, a la desesperada, en un atac de fe sobrevinguda. En va.

Llegeix més:179 48 hores sense mòbil

 

La llei de la discòrdia i la llei del silenci

El NAS núm. 177 - desembre 2017 -

Per Ferran Adelantado

Querido primo:

El otro día me encontré con un conocido en la estación, que en seguida me preguntó: «A ti, ¿qué te parece lo que está pasando? Macho, esto es insoportable. Nosotros hemos tenido que llevarnos nuestra empresa de Cataluña y trasladarla a Madrid». «Pero, ¿vais a trabajar allí?», le pregunté. «No, no, es sólo a nivel fiscal. Que el dinero es muy miedoso, macho. Mira la cantidad de empresas y bancos que se han marchado. A ti, ¿qué te parece?». Entonces, le contesté: «Pues a mí me parece una irresponsabilidad y que llevándoos vuestra empresa de Catalunya, contribuís a que todo vaya a peor», le dije, muy tranquilo. «Yo ya sé lo que piensas. Con esta chorrada de la independencia estáis destrozándolo todo». Y sin apenas despedirse, se subió al tren.

Llegeix més:177 La llei de la discòrdia i la llei del silenci

Els noms d'IKEA

El NAS núm. 173 - juliol 2017 -

Per Ferran Adelantado

L'altre dia, el meu fill mitjà berenava a la cuina i, encuriosit pel paquet que hi havia sobre la taula, va preguntar: «Papa, què vol dir Kallax?». «És un calaix d'IKEA que, quan pugui, us muntaré a tu i al tete a la vostra habitació» —vaig intentar esquivar la pregunta. «Això ja ho sé. Et pregunto per la paraula, K-A-L-L-A-X, què vol dir?». Com que no tenia la resposta vaig animar al Roc a què busquéssim plegats el significat de la paraula a internet. De seguida vam trobar que Kallax és un poblet suec de tan sols 321 habitants. Amb uns quants clics més vam descobrir que l'estratègia seguida per IKEA a l'hora de donar nom els seus productes es basa a relacionar famílies de productes amb famílies de noms (propis, comuns o de llocs) de llengües pròpies dels països escandinaus (suec, sobretot, però també noruec, danès, finès...). Els noms no els tradueixen mai. Així, per exemple, les prestatgeries reben el nom de professions o noms masculins; els llits, armaris, mobles i complements per a sales, noms de pobles i ciutats; els mobles de jardí, d'illes; la roba de llit, de plantes i flors; els productes per als més petits, els hi posen noms d'animals; etc.

Llegeix més:173 Els noms d'IKEA


Diàleg de la parella violentada

El NAS núm. 175 - octubre 2017 -

Per Ferran Adelantado

Una parella asseguda en un sofà. Ell llegeix el diari, amb indiferència. Ella, molt tensa, comença a parlar després d'un llarg silenci.

—He de dir-te una cosa. Ja no puc més. Et deixo. Em separo de tu.

—Què t'agafa, ara? Et penses que tu soleta pots decidir que ens separem? I que pots fer-ho així, com qui no vol la cosa?

—És que, això és exactament el que no vull: aquesta cosa. Diguem: de debò vols que vivim així, sense parlar-nos, dins d'aquest silenci, sense amor? Digues!

—Jo no vull parlar de res en els termes que planteges. Últimament et veig molt alterada. ¿Tens la regla o és que et comença a arribar la menopausa? Aclareix-m'ho. I deixa’t estar d’aquestes tonteries.

Llegeix més:175 Diàleg de la parella violentada

El gos de la rotonda

El NAS núm. 171 - maig 2017 -

Per Ferran Adelantado

L'altre dia acompanyava el meu fill gran (14 anys) a un partit de futbol que ell havia de jugar. Sortíem en cotxe des de Cardedeu i, enmig de la rotonda des de la que s'agafa l'autopista, vam veure... un gos! A dins mateix de la rotonda! Diuen que els gossos poden expressar els seus sentiments i aquell, certament, feia cara d'espantat. No vaig aturar-me per agafar-lo però sí que vaig prémer el botó de l'intèrfon del peatge per donar l'alarma. «¿Dónde dice que está el perro? Lo siento, nosotros en ese punto no tenemos competencias y no podemos hacer nada. Llame al 112». I vaig trucar al 112, i li vaig explicar el tema a una noia molt amable que em va dir que passava l’avís per via d'urgència als Mossos, «per la seguretat dels conductors i del propi gos». Quan tornàvem vam poder veure que, en efecte, el gos ja no hi era. Mentre fèiem la rotonda donàvem voltes a la idea del que representa tenir un gos en aquesta societat de consum desmesurat. Perquè... els gossos es fan grans, fan pipi i fan caca, borden, necessiten passejar, jugar, es posen malalts... I què passa quan, passada la novetat dels primers dies o mesos, el gos deixa de fer aquella gràcia que feia de cadell?

Llegeix més:171 El gos de la rotonda

Més articles...

  1. 169 Car Runner

ENLLAÇOS