• Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase

Ferran Adelantado

 

Local diàfan

Per Ferran Adelantado 
 ferran adelantado Immigrat a Cardedeu, fill d'una família d'immigrats a Barcelona. Les arrels creixen fàcilment si la terra es bona. A mi m'ha passat el mateix. Amb la Lídia, tenim 3 fills en edat escolar. Sóc responsable de logística i intendència, assumint també algunes tasques de jardineria i manteniment a casa meva. Sociòleg de formació, treballo en l'àmbit de la cultura, a l'Institut del Teatre. Camino quan puc. Fumo, però algun dia ho deixaré.

Els noms d'IKEA

El NAS núm. 173 - juliol 2017 -

Per Ferran Adelantado

L'altre dia, el meu fill mitjà berenava a la cuina i, encuriosit pel paquet que hi havia sobre la taula, va preguntar: «Papa, què vol dir Kallax?». «És un calaix d'IKEA que, quan pugui, us muntaré a tu i al tete a la vostra habitació» —vaig intentar esquivar la pregunta. «Això ja ho sé. Et pregunto per la paraula, K-A-L-L-A-X, què vol dir?». Com que no tenia la resposta vaig animar al Roc a què busquéssim plegats el significat de la paraula a internet. De seguida vam trobar que Kallax és un poblet suec de tan sols 321 habitants. Amb uns quants clics més vam descobrir que l'estratègia seguida per IKEA a l'hora de donar nom els seus productes es basa a relacionar famílies de productes amb famílies de noms (propis, comuns o de llocs) de llengües pròpies dels països escandinaus (suec, sobretot, però també noruec, danès, finès...). Els noms no els tradueixen mai. Així, per exemple, les prestatgeries reben el nom de professions o noms masculins; els llits, armaris, mobles i complements per a sales, noms de pobles i ciutats; els mobles de jardí, d'illes; la roba de llit, de plantes i flors; els productes per als més petits, els hi posen noms d'animals; etc.

Llegeix més:173 Els noms d'IKEA

 

El gos de la rotonda

El NAS núm. 171 - maig 2017 -

Per Ferran Adelantado

L'altre dia acompanyava el meu fill gran (14 anys) a un partit de futbol que ell havia de jugar. Sortíem en cotxe des de Cardedeu i, enmig de la rotonda des de la que s'agafa l'autopista, vam veure... un gos! A dins mateix de la rotonda! Diuen que els gossos poden expressar els seus sentiments i aquell, certament, feia cara d'espantat. No vaig aturar-me per agafar-lo però sí que vaig prémer el botó de l'intèrfon del peatge per donar l'alarma. «¿Dónde dice que está el perro? Lo siento, nosotros en ese punto no tenemos competencias y no podemos hacer nada. Llame al 112». I vaig trucar al 112, i li vaig explicar el tema a una noia molt amable que em va dir que passava l’avís per via d'urgència als Mossos, «per la seguretat dels conductors i del propi gos». Quan tornàvem vam poder veure que, en efecte, el gos ja no hi era. Mentre fèiem la rotonda donàvem voltes a la idea del que representa tenir un gos en aquesta societat de consum desmesurat. Perquè... els gossos es fan grans, fan pipi i fan caca, borden, necessiten passejar, jugar, es posen malalts... I què passa quan, passada la novetat dels primers dies o mesos, el gos deixa de fer aquella gràcia que feia de cadell?

Llegeix més:171 El gos de la rotonda

Car Runner

El NAS núm. 169 - març 2017 -

Per Ferran Adelantado

L’altre dia vaig quedar amb un amic meu per prendre una cervesa. Jo m’havia entretingut xerrant amb un conegut i anava tard, caminava ràpid pel carrer Doctor Klein en direcció al centre. Era un divendres al vespre.

Llegeix més:169 Car Runner

ENLLAÇOS