• Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase

Sílvia Pla

I tu, com ho veus?

Per Sílvia Pla
 sílvia pla L’any 1989 vaig fer el salt de Barcelona a Cardedeu i n’estic encantada. Sóc dissenyadora gràfica, tot i que ja fa molt de temps que, per vocació, em dedico a il·lustrar contes infantils i llibre de text. Aquest és el meu bateig com a columnista d’opinió i m’ho prenc com un repte: m’agradaria provocar alguna cosa en el lector, des d’empatia fins a disconformitat, però sempre obrint un espai per pensar-hi. Re-publicana independentista. Feminista: lluito per la igualtat de drets entre homes i dones. Animalista. M’apassiona la política perquè crec que és on tot comença. Aprenent a viure. Gràcies!

On són les dones. 10-3

El NAS núm. 183 - juny 2018 -

Per Sílvia Pla

10-3. Les dones tornem a perdre, i aquesta vegada per golejada.

Si visquéssim en una societat igualitària que respectés els drets de les dones i on no fos un desavantatge ser dona per assolir càrrecs directius, aquest podria ser un resultat absolutament normal: un dia en són més elles i un altre dia en són més ells. Res a dir, i no caldria la paritat perquè la tria es faria amb justícia: sempre serien els millors indistintament del sexe.

Llegeix més:183 On són les dones. 10-3

 

On són les dones?

El NAS núm. 181 - abril 2018 -

Per Sílvia Pla

El masclisme és a tot arreu i històricament s’ha fet evident en l’àmbit social, econòmic, cultural, esportiu… i no acabaríem. Però voldria diferenciar el masclisme voluntari del masclisme involuntari. El primer ja el coneixem: és l’actualitat i dóna notícies als informatius. Però també conviuen amb nosaltres conseqüències del masclisme històric que, sense fer soroll, sembla que no té importància i del que ningú és culpable. Em refereixo al nomenclàtor de pobles i ciutats on la presència de la dona és merament testimonial. Per exemple, a Cardedeu només hi ha 6 carrers dedicats a dones i 102 a homes i, encara que a l’Ajuntament ja treballen per canviar-ho, es trigarà segles a assolir un equilibri que com a mínim no faci mal d’ulls: en els últims vuit anys només s’han creat 3 carrers nous, i pensem que en el futur també hi haurà homes memorables que seran mereixedors d’un carrer -només faltaria!-, així que la paritat, en aquest aspecte, va per a llarg. És un fet que la visualització de la dona en els nomenclàtors no va al mateix pas evolutiu que està fent la societat envers la igualtat de drets entre dones i homes.

Llegeix més:181 On són les dones?

Admirables

El NAS núm. 179 - febrer 2018 -

Per Sílvia Pla

Encomiables i lloables. Decidits, solidaris i generosos.

Des que va començar el procés d’independència he compartit estones -menys de les que deuria- amb la gent de l’ANC de Cardedeu, un grup d’unes quinze persones que són part de l’enorme engranatge que forma l’Assemblea Nacional Catalana, un moviment popular, unitari, transversal i democràtic constituït per assemblees territorials i sectorials, que té per objectiu aconseguir la independència de Catalunya. Molts som els qui anem a grans manifestacions, concentracions i reivindicacions i tota mena d’actes, però res no seria possible sense l’organització, a nivell municipal, d’un bon grapat de persones que, desinteressadament, ens regalen el seu temps, la seva empenta i la seva dedicació. I els he pogut viure de prop, a la paradeta, a les trobades dels dilluns davant l’ajuntament, tallant bufandes, venent llaços que van idear i produir ells mateixos per recollir diners per la “caixa de solidaritat”, sempre amb un somriure a la cara i disposats a engrescar-te si tens ganes de formar-ne part. Agraeixen enormement qualsevol predisposició a col·laborar i donar-los un cop de mà encara que sigui puntualment i durant unes hores.

Llegeix més:179 Admirables

ENLLAÇOS