• Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase

Jordi Geronès

 

Esmolant ben bé la lletra

Per Jordi Geronès 
 jordigerones Vaig néixer un diumenge de finals d’abril a la Barcelona de 1979. Corro per Cardedeu des del 1982 i m’hi vaig establir activament l’any 2008. Els meus estudis de Filologia Catalana i de lingüística m’ajuden a entendre el món, entre d’altres, a través de la llengua. Per això m’agrada parlar-ne i llegir-ne moltes més que la meva (sobretot l’alemany). I per això sóc professor de català a Secundària i Batxillerat, per a poder ajudar l’altra gent a veure que cada llengua és un món i que el món és ple de llengües. Intento no ficar el nas allà on no em demanen, però procuro veure-hi més enllà del meu. Espero que el meu olfacte no m’abandoni i que em permeti seguir esmolant ben bé la lletra sense fallar als qui la llegeixen quan agafen el NAS.

Twitter: @jordigerones79


Preguntes que ens fem...

El NAS núm. 180 – març 2018 –

Per Jordi Geronès

“Los catalanes hacen cosas”, entre les quals, la noble tasca de fer-se preguntes...

¿Monarquia o República? ¿Majestad del Reino per encàrrec diví o President elegit per les urnes? ¿Besamanos o cassolada? ¿Censura o rap? ¿Por cojones o per sufragi? ¿1714 o 1492? ¿1-O o 23-F? ¿Fossa comuna o Valle de los Caídos? ¿“Compay” o Companys? ¿400 millones sí i Països Catalans, no? ¿Imperio Español o galàxia sideral? ¿Teixit social o els lobbies espanyols de sempre? ¿Allò “teu teu” o allò “teu, però seu”?

Llegeix més:180 Preguntes que ens fem...

 

“Nomofòbia vs Mofòbia”

El NAS núm. 178 - gener 2018 -

Per Jordi Geronès

Diuen alguns estudis que, aproximadament, la meitat de la població de l’Europa occidental patim nomofòbia, aquella por irracional de sortir de casa sense el telèfon mòbil. El terme “nomofòbia” és una abreviatura de l'expressió anglesa "no-mobile-phone Phobia" i té una existència ben justificada, perquè posa nom a un fenomen d’importància remarcable en el nostre dia a dia. Em pregunto, però, si els catalans no podríem encunyar també el terme contrari: “mofòbia”.

Llegeix més:178 “Nomofòbia vs Mofòbia”

Desaparicions, misteris...

El NAS núm. 172 - juny 2017 -

Per Jordi Geronès

Un dia com avui de 2004, un noi que es dedica a la informàtica em va dir: “Allò que no està penjat a la xarxa, no existeix”. Era una època (fa mooolts i moooolts anys) en la qual els telèfons “portàtils” no tenien Internet i portaven botons de veritat. Tanmateix, els humans no hem canviat tant; i, al llarg de la història, qui ha tingut la paella pel mànec ha jugat a escriure la versió i la percepció més convenient de la realitat. El que més em fascina (en negatiu) és el fet que hi hagi coses que desapareixen o no són tingudes en consideració quan abans hi eren i representaven un punt central (o almenys normal) del nostre dia a dia.

Llegeix més:172 Desaparicions, misteris...

Final d’estiu 2017: comença l’espectacle...

El NAS núm. 174 - setembre 2017 -

Per Jordi Geronès

Quan escric aquestes ratlles, la nostra societat encara es troba en estat de xoc, just tres dies després dels atemptats a Barcelona i Cambrils. Han estat unes hores de component emocional molt intents i hem demostrat de nou que, quan cal reaccionar, reaccionem com a poble adult i madur que som (començant pel policia i acabant pel quiosquer); i ho fem, sense grans escarafalls ni pompositats sentimentalistes, de manera sòbria i efectiva.

Llegeix més:174 Final d’estiu 2017: comença l’espectacle...

La distància de la normalitat

El NAS núm. 170 - abril 2017 -

Per Jordi Geronès

Sempre m’ha fascinat aquella frase que diu que “els humans som animals de costums” per la veritat empírica que duu implícita. Recordo haver-la sentit per primera vegada quan era petit: jo m’havia trencat un dit de la mà dreta i, al principi, em semblava gairebé impossible escriure amb tot aquell embolicat i una fèrula que tocava el paper abans que el llapis... En dues setmanes, però, havia après a escriure ben de pressa amb una postura diferent.

Llegeix més:170 La distància de la normalitat

ENLLAÇOS