• Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase

Antoni Giner

 

Natura i territori

Per Antoni Giner Arbusà 
 antoni giner

Barcelona 1954. Biòleg de formació, professor de biologia i geologia a l'educació secundària, visc i treballo a Cardedeu des de 1978.

Natura i territori

El tren Märklin de casa

Ocells del meu país - Catalunya

Vi nou de vinyes velles

El NAS núm. 174 - setembre 2017 -

Per Antoni Giner Arbusà

La globalització és un fenomen que afecta de ple l’agricultura. Els agricultors locals veuen, amb preocupació, la pèrdua de competitivitat dels seus productes davant del mateix producte produït a l’altra part de món. Això obliga a ser innovador amb el ben entès que aquesta innovació serà ràpidament copiada i caldrà seguir innovant. I sempre ha estat així. Ja pràcticament pocs recorden quan a Cardedeu es feia vi. Ara les vinyes són pràcticament testimonials. El 1982 Pere Comas escrivia, que l'any 1950 encara quedaven 22 ha de vinya. Sabem que el 1982 encara restaven algunes ceps, pocs, concretament a les feixes sobre Sant Hilari, a Can Volard i al Pla Marcell, la vinya d’en Cot.

Llegeix més:174 Vi nou de vinyes velles

 

La borratja

El NAS núm. 172 - juny 2017 -

Per Antoni Giner

La primavera es manifesta amb l’esclat del verd dels camps sembrats amb cereals i amb la presència d'infinitat de plantes florides a les vores del camins i als marges dels conreus. També amb els camps de colza, ben grocs, sovint trepitjats per quemacos i pixapins per immortalitzar-se en una fotografia.

Llegeix més:172 La borratja

La recollida porta a porta dels residus urbans

El NAS núm. 168 - febrer 2017 -

Per Antoni Giner

El millor residu és el que no es produeix. No podem viure sense fer residus i per tant cal seguir la recomanació de les tres R, reduir el nombre de residus que produïm, reutilitzar els residus als quals podem donar una segona vida i finalment reciclar el residu.

Llegeix més:168 La recollida porta a porta dels residus urbans

Les flors. Quan floreixen les plantes?

El NAS núm. 170 - abril 2017 -

Per Antoni Giner

Hi ha molts factors que determinen quines plantes creixen en un determinat lloc, com la temperatura, la humitat, la llum o el sòl.

El matabou o l’herba de Sant Joan són força resistents a l’eixut mentre que al costat dels rius es desenvolupa la vegetació de ribera, que no trobarem enlloc més, sempre amb el mateix ordre, segons la necessitat d’aigua: el vern i el gatell pràcticament toquen l’aigua, a continuació el freixe i l’àlber i finalment l’om, el més allunyat, però amb aigua a poca fondària.

Llegeix més:170 Les flors. Quan floreixen les plantes?

El grèvol, una planta de Nadal

El NAS núm. 166 - desembre 2016 -

Per Antoni Giner

Les festes nadalenques s’acompanyen d’ornaments de colors variats, amb diferent simbologia, entre els quals predominen el verd (l’esperança), el vermell (el foc i la sang), el blanc (la puresa) i el daurat (la prosperitat i la riquesa), sense oblidar que el color vermell el va popularitzar, a principis del s. XX, Coca-Cola en vestir Santa Claus de color vermell per fer-lo coincidir amb els colors dels envasos de la seva beguda.

Llegeix més:166 El grèvol, una planta de Nadal

ENLLAÇOS