• Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase

Xavier Navarro

 

De Bàbia a Pernambuco

Per Xavier Navarro 
 navarrov2 Juntament amb la Núria Aymerich, codirigeixo aquesta publicació. La meva vocació de cronista i arxiver volent deixar constància i recull del que passa, m'ha portat a acumular fotografies i escrits des que tenia 13 o 14 anys. Aquesta columna, em dóna la llibertat de poder ser subjectiu i sortir de la crònica, moure’m de la Bàbia en què ens submergim de tanta i tanta informació difícil de creuar i aplicar a la vida diària i mirar les coses des de Pernambuco, on sembla que pots deixar enrere tantes responsabilitats i dir el que penso en una percepció de la realitat pròpia.

Twitter: @xavier_navarro_
Bloc: xaviernavarropascual.wordpress.com

Relativitat

El NAS núm. 183 - juny 2018 -

Per Xavier Navarro

Qui se’n recorda de Plinius et filius, argentarium amb seu a Narbo i sucursals a Marsilia i Tarraco, que va durar més de dos-cents anys?

Les coses són un parèntesi, que quan hi ets dins semblen molt importants, però vist amb perspectiva es van succeint i relativitzen situacions i persones. També els llocs, on ara estic davant una taula escrivint, entre unes parets i veient per la finestra uns xiprers, no fa més de cinquanta anys era un espai ple de matolls, entre camps, i a vegades llaurat. I temps més enrere, pels còdols que trobo a l’hort, un lloc per on corria aigua.

Llegeix més:183 Relativitat

 

És trist

El NAS núm. 181 - abril 2018 -

Per Xavier Navarro

Més de sis mesos amb líders catalans d’ostatges a Castella. Només en una cosa té raó Arrimades quan parla que sempre estem amb el monotema. I ella n’és qui en dóna exemple: Mai cap proposta constructiva, i tant de temps de repetir sempre que l’independentisme té la culpa de tots els problemes, que la manca d’arguments porta a inventar-los i mentir.

Viatjar sempre obre la ment i fa veure coses que, si no et mous de casa o del grup d’amics de sempre, ni arribes a veure. Uns dies anant per Espanya, lloc meravellós però totalment desinformat, permet veure per què ens odien. Escoltar el que diuen les ràdios, no diguem les televisions, en què sempre que es refereixen als catalans, ho fan dient-nos colpistes, a tots, a la manera del creuat Simó de Montfort que quan les seves tropes van entrar a Beziers amb l’ordre de matar a tota la població, i algú li va dir que no tots eren albigesos, que també hi havia cristians romans, Simó de Montfort va respondre que, un cop morts, Déu ja distingiria els seus.

Llegeix més:181 És trist

Indecència

El NAS núm. 177 - desembre 2017 –

Per Xavier Navarro

M’ha costat molt trobar el qualificatiu de “tot plegat” i crec que Indecència és la paraula que més descriu el moment que vivim.

No hi ha legalitat. Els qui diuen defensar-la se la salten sense cap escrúpol. No hi ha justícia. El mateix fet si el fa un bàndol és severament castigat i si és l’altre passat per alt o fins i tot premiat. Només cal veure com gent jutjada i condemnada, amb el mateix cos legislatiu, està lliure sense cap mena de trava i d’altres senzillament acusats, sense haver estat jutjats, estan preventivament privats de llibertat.

Llegeix més:177 Indecència

16 anys de NAS

El NAS núm. 179 - febrer 2018 -

Per Xavier Navarro

Un llunyà febrer del 2002 sortia el primer número d’una revista nova a la vila. Es va fer una festa d’inauguració i els seus promotors, la Núria Aymerich i jo, vam rebre molts copets a l’esquena i ànims a fer una tasca il·lusionant.

En el Consistori del moment, una bona amiga, ara, ens demanava pels permisos, preparació, de com ho pensàvem fer... I a l’Ajuntament es va fer una porra de quants mesos duraria l’aventura. Tots van perdre.

Llegeix més:179 16 anys de NAS

No hem de ser tolerants amb els intolerants!

El NAS núm. 171 - maig 2017 -

Per Xavier Navarro

L’any 2000 vaig escriure aquesta columna a la revista Ull, repassant coses antigues el vaig trobar. L’amenaça ara ve d’altres bandes, del fanatisme religiós i del integrisme unionista.

Llegeix més:171 No hem de ser tolerants amb els intolerants!

ENLLAÇOS