• Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase

Ve de lluny

 

Ve de lluny

Per Toni Giménez 

El NAS núm. 177 - desembre 2017 -

Que santa Llúcia et conservi la vista

Aquesta expressió va ser popularitzada per les modistes i les nenes que, antany, anaven a costura. Demanaven a santa Llúcia, considerada popularment la patrona de la vista, que els la conservés, en bé de la seva professió.

 

El NAS núm. 176 - novembre 2017 -

De l’any de la Maria Castanya

Expressió popular que prové del segle XV, exactament de Lugo. Aquesta tal Maria era mestressa d’una taverna i va ser la primera dona que es va pentinar el cabell en forma de castanya (monyo). A més a més, també tenia els cabells d’aquest color. L’expressió fa referència a una cosa remota i passada.

El NAS núm. 174 - setembre 2017 -

Nou de trinca

Antigament, les pilotes de cuir fetes pels sabaters eren trincades, o sigui fetes botar perquè perdessin la forma rugosa i fossin totalment rodones.

El NAS núm. 175 - octubre 2017 -

Perdre l’oremus

L’oremus és la beta que es posa dintre dels missals per no perdre el punt (també alguns llibres en porten). Per tant, cal no perdre l’oremus per no quedar desorientat, confús, perdut en el propi camí.

El NAS núm. 173 - juliol 2017 -

No hi ha tutia

Tutia era un medicament molt usat antigament per guarir les inflamacions de la vista. Aquesta expressió té el sentit de què una cosa no té remei.

ENLLAÇOS