• Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase

Ve de lluny

 

Ve de lluny

Per Toni Giménez 

El NAS núm. 158 - març 2016 -

Fer-se la barba d’or

Prové d’un costum tant grec com romà, copiat dels perses. La gent molt rica, com a manifestació d’opulència i riquesa, s’entreteixia els pèls de la barba amb fils d’or fins a donar la impressió que tota ho era.

 

El NAS núm. 157 - febrer 2016 -

Faixa o caixa

Fa referència al general Prim que volia aconseguir la faixa de general per la que fins i tot estava disposat a morir (caixa). La frase feta fa referència, doncs, a morir per una causa.

El NAS núm. 154 - novembre 2015 -

Esperar amb candeletes

Aquesta expressió prové de quan s’utilitzaven candeles, la durada de les quals fixava el temps d’un afer concret. Per això abans que s’apagués la candela, s’havien de fer els tractes. Aquesta espera “amb candeletes” va unida a ansietat i desig.

El NAS núm. 156 - gener 2016 -

A cosir i a cantar

Aquesta expressió popular prové dels gremis dels sabaters i sastres que es passaven el dia cantant, ja que deien que així cosien millor. Fins i tot havien format cors i colles cantaires.

El NAS núm. 153 - octubre -

Posar al bany Maria

Diu la veu popular que sembla que va ser una tal Maria, anomenada també la jueva, una dona que era alquimista, qui va inventar això de posar aigua a bullir i tant bon punt ho fa, apagar el foc tot seguit per posar-hi alguna cosa a dintre.

ENLLAÇOS