• Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase

Ve de lluny

 

Ve de lluny

Per Toni Giménez 

El NAS núm. 135 - febrer 2014 -

La mare del Tano!

Antigament, els Tanos eren persones que tenien l’ofici de budeller, la majoria dels quals deixaven diners a altres persones cobrant-los interessos molt alts. Hi havia un Tano la mare del qual era una dona gallarda i rica però beneitona i poca cosa, talment com el seu fill. La dona sentia gran afany per casar-se i oferia tant com tenia a qui es volgués casar amb ella, però el problema era que qui s’hi aparellava de seguida moria. I així va quedar aquesta expressió popular en referència a “què farem ara?”

L’afegitó “quan era gitano” (la mare del Tano quan era gitano) ha estat posterior.

 

El núm. 134 - gener 2014 -

Anar de parranda

En l’època del rei en Jaume I, les dones públiques van ser obligades a vestir de manera diferent de la resta de la societat. El rei les obligà a vestir-se amb un farbalà gros i ample a les faldilles que sobresortís molt per damunt de la resta del vestit per fer-les inconfusibles. Aquest farbalà era anomenat parranda i d’aquí que anar-se’n de parranda vulgui dir esbargir-se.

El NAS núm. 132 - novembre 2013 -

Fer l’ànec

Al barri de Gràcia de Barcelona hi havia la tradició de penjar un ànec viu cap per avall. L’untaven de greix i tant els infants com els adults havien de passar corrent i agafar-lo. El greix feia que fos difícil de fer-ho, ja que les mans, llefiscoses, relliscaven. Evidentment, era una tortura per a l’au desventurada, però motiu de riure per als espectadors. L’agonia de l’ànec féu que es fes cèlebre l’expressió ‘fer l’ànec’.

El NAS núm. 133 - desembre 2013 -

Anar de gorra

Aquesta expressió prové de l’època en què els servents i els criats duien gorra mentre que els senyors duien capell. Quan anaven a menjar a un hostal, l’hostaler comptava tants barrets i tants “de gorra”, el menjar dels quals era pagat pels seus senyors.

El NAS núm. 131 - octubre 2013 -

Això és Can Seixanta

Hi ha dues versions sobre l’origen d’aquesta expressió: una fa referència a que Can Seixanta era el nom d’una fàbrica de teixits amb molt desordre que hi havia al carrer La Riereta, al Raval de Barcelona. Curiosament, tenia la numeració 18-20-22 (que suma 60); l’altra versió diu que l’amo d’aquesta fàbrica tenia molts fills i com que de vegades no els reconeixia, es defensava tot dient que en tenia seixanta perquè la gent veiés la feinada que tenia a sobre.

ENLLAÇOS