• Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase

Ve de lluny

 

Ve de lluny

Per Toni Giménez 

El NAS núm. 137 - abril 2014 -

Aquí hi ha gat amagat

Antigament era costum de posar els diners en una bossa en forma de gat, feta amb pell d’aquest animal, i enterrar-la en algun lloc secret. Hi havia persones que s’havien fet riques per haver trobat una d’aquestes bosses sota terra i d’aquí sorgeix l’expressió popular que fa referència

a quan algú aconsegueix alguna cosa de manera poc clara.

 

El NAS núm. 136 - març 2014 -

Anar de vint-i-un botó

Aquesta expressió prové d’una peça de vestir que duien antany els guardes nocturns amb tres rengleres de botons amb set botons cada una, ben nets i brillants.

El núm. 134 - gener 2014 -

Anar de parranda

En l’època del rei en Jaume I, les dones públiques van ser obligades a vestir de manera diferent de la resta de la societat. El rei les obligà a vestir-se amb un farbalà gros i ample a les faldilles que sobresortís molt per damunt de la resta del vestit per fer-les inconfusibles. Aquest farbalà era anomenat parranda i d’aquí que anar-se’n de parranda vulgui dir esbargir-se.

El NAS núm. 135 - febrer 2014 -

La mare del Tano!

Antigament, els Tanos eren persones que tenien l’ofici de budeller, la majoria dels quals deixaven diners a altres persones cobrant-los interessos molt alts. Hi havia un Tano la mare del qual era una dona gallarda i rica però beneitona i poca cosa, talment com el seu fill. La dona sentia gran afany per casar-se i oferia tant com tenia a qui es volgués casar amb ella, però el problema era que qui s’hi aparellava de seguida moria. I així va quedar aquesta expressió popular en referència a “què farem ara?”

L’afegitó “quan era gitano” (la mare del Tano quan era gitano) ha estat posterior.

El NAS núm. 133 - desembre 2013 -

Anar de gorra

Aquesta expressió prové de l’època en què els servents i els criats duien gorra mentre que els senyors duien capell. Quan anaven a menjar a un hostal, l’hostaler comptava tants barrets i tants “de gorra”, el menjar dels quals era pagat pels seus senyors.

ENLLAÇOS