• Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase

Ve de lluny

 

Ve de lluny

Per Toni Giménez 

El NAS núm. 130 - setembre 2013 -

Acabar com el rosari de l’aurora

Al carrer Ponent de Barcelona (actualment Joaquim Costa), en temps immemorials, es resava un rosari que no deixava dormir el veïnat, ja que es feia de matinada, a punta d’alba. Tips de tanta murga, els veïns i veïnes van acabar a garrotades. Arran d’aquests fets, les autoritats van prohibir aquesta pràctica religiosa. D’aquí sorgeix aquesta expressió popular que fa referència a quan alguna cosa acaba malament.

 

El NAS núm. 129 - juliol 2013 -

A la tercera va la vençuda

Els romans clàssics dividien l’exèrcit en tres cossos. El primer cos era format per les forces de topament, o sigui, gent que servia com a “carn de canó”, i anaven al davant. El segon cos anava armat amb piques i era gent brava. El tercer cos era format per la flor i nata de l’exèrcit, els més valents, veterans preparats que eren els que feien vèncer la guerra. D’aquí sorgeix aquesta expressió popular.

El NAS núm. 127 - maig 2013 -

Matar el cuc

Aquesta expressió tan estesa a casa nostra té l'origen en un temps llunyà en què hi va haver una fortíssima epidèmia causada per un cuquet que arribava fins el cor i produïa la mort instantània. Com a solució, es menjava una mínima cosa, en dejú, per deixar satisfet el cuc, i tot seguit es prenia una beguda molt forta que causava la mort a la bestiola. D’aquí sorgeix aquesta frase en referència al fet de menjar alguna coseta abans d’un àpat.

El NAS núm. 128 - juny 2013 -

Ser de la màniga ample

A la plaça del convent de santa Caterina, a Barcelona, on ara es troba el mercat, als matins hi havia frares i capellans que confessaven els fidels. Es distingien els uns dels altres perquè els capellans duien sotanes i hàbits amb la màniga estreta i, en canvi, els frares les duien amb la màniga ample. La gent que anava a confessar-se tenia preferència pels frares perquè feien la vista grossa i perdonaven els pecats amb més facilitat. D’aquí sorgeix l’expressió popular ‘ser de la màniga ample’, en el sentit de deixar passar més coses.

ENLLAÇOS