• Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase

Batalletes

 

Batalletes

Per La Tele 
 batalletes Programa de @rtvcardedeu. Ens dediquem a regirar l'arxiu de latelevisió local més antiga de Catalunya. Hi hem trobat les nostres @Batalletes. 

Batalletes al Youtube
Batalletes al Facebook:
Twitter: @Batalletes.

El NAS núm. 149 - maig 2015 -

La biblioteca Marc de Vilalba té 68 anys

149 Sequence 22.Still029La biblioteca Marc de Vilalba funciona des del 17 d’agost de 1947. El seu primer local va ser a l’antiga Mongia, darrera de l’església. Les primeres bibliotecàries, Pilar Basquens i Isabel Vendrell explicaven que era un edifici molt antic amb dues soles sales. Això va ser abans del trasllat al Casal Doctor Daurella, que avui acull el Museu. La biblioteca porta el nom de Marc de Vilalba, el primer abat de Montserrat, quan es va independitzar de Ripoll i president de la Generalitat de Catalunya el 1413 i nascut a La Roca del Vallès. El 1995, quan era a punt de fer 50 anys, la biblioteca tenia 17.500 llibres registrats i RTVCardedeu va commemorar-ho amb un reportatge sobre la història d’aquest equipament.

Per veure el vídeo fes clic aquí

Carles Canut reclamava que RTVCardedeu es pogués veure a tot arreu

149 Sequence 22.Still001Al Batalletes hem fet realitat un desig de l’actor Carles Canut: fer arribar a tot el món les entrevistes que a prinicpis dels anys 90 s’enregistraven. Penseu que no hi havia els continguts a Internet i que per tant, tot allò que gravava RTVCardedeu només es podia veure al nostre poble. I en una de les entrevistes d’Òscar Orbezo als actors Toni Sevilla i Carles Canut, aquest últim li deia que era una llàstima que allò que estaven enregistrant no arribés a més persones. Doncs vint anys més tard, ho hem fet realitat.

Per veure el vídeo fes clic aquí

 

135 anys de l’institut de Batxillerat de Cardedeu

148 batalletes Sequence 22.Still031Aquest any l’institut de batxillerat de Cardedeu, el dels Dominics, fa 35 anys. Les instal•lacions es van inaugurar el 1980, de fet va ser el primer acte oficial del president de la Generalitat, Jordi Pujol, al nostre poble. Al Batalletes hem volgut recordar els 10 primers anys de vida a l’institut, que llavors dirigia el professor Francesc Viñas. Un institut que celebrava la setmana cultural, en què els cotxes aparcaven al pati, en què el rellotge de la façana ja marcava un quart de set, en què ja se celebraven intercanvis amb alumnes de França i ja hi havia amenaces de bomba.

Per veure el vídeo fes clic aquí

L’handbol Cardedeu va enfrontar-se al Barça d’Iñaki Urdangarin

148 batalletes Sequence 22.Still020Les càmeres de RTVCardedeu tenen enregistrades imatges d'Iñaki Urdangarin quan era només jugador del Barça d'handbol. De fet, el que llavors començava a ser el "Dream team" de Valero Rivera, va enfrontar-se al Cardedeu d'handbol. Va ser el novembre de 1990, un partit corresponent a la copa catalana. Hem de pensar que el llavors equip cardedeuenc jugava a la categoria de Primera Nacional espanyola i per tant, a la lligueta de la copa Catalunya va enfrontar-se al Barça, de primera divisió. La casualitat va fer que aquell partit unís dues figures: Josep Maria Masip pare, entrenador llavors de l’handbol Cardedeu, que s’enfrontava al seu fill, Enric Masip, que llavors ja era jugador del Barça. Aquell partit, que es va disputar a Sabadell, va acabar amb un marcador favorable als blaugranes de 34 a 18, i això que els cardedeuencs van començar el partit guanyant.

En aquest Batalletes hem recuperat també imatges les del "dream team" de futbol, el Barça de Cruyff amb Koeaman, Guardiola i Stòitxkov. RTVCardedeu va ser al Camp Nou acompanyant la Penya Blaugrana.

Per veure el vídeo fes clic aquí

El NAS núm. 146 - febrer 2015 -

Sant Hilari per fer disbauxa

146 batalletes Sequence 23.Still010A RTVCardedeu tenim imatges de pràcticament tots els aplecs de Sant Hilari des del 1980. Més de trenta anys que hem vist com ha anat evolucionant una trobada important al calendari, però ja us podem ben assegurar que des que la tele en té constància, al capdavant sempre hi han estat en Josep Serra i en Joan Torruella, entrevistats per a l'ocasió cada any. Un dels anys que hem seleccionats en aquest darrer Batalletes és el del 1987, ja que hi hem trobat unes simpàtiques imatges d'una sobretaula en què part de la família Clopés va acabar cantant. Un record, des d'aquí, a l'històric col•laborador de RTVCardedeu Quim Clopés.

Per veure el vídeo fes clic aquí

Jordi Perich, el cardedeuenc que ha corregut totes les Mitges de Granollers

146 batalletes Sequence 22.Still001La Mitja marató de Granollers farà 28 anys i... qui en va gravar les primeres edicions? va ser RTVCardedeu, el 1988. La de llavors era un cursa que no tenia tants corredors com ara, qui els ho havia de dir que acabarien consolidant-la a tant alt nivell. Però alerta, perquè sabeu qui ja la corria llavors? el cardedeuenc Jordi Perich, un dels pocs que pot dir que les ha corregut totes!

Per veure el vídeo fes clic aquí

El NAS núm. 147 - març 2015 -

20 anys de la mort de Jaume Morató

147 batalletes Sequence 22.Still013Aquest mes de gener ha fet 20 anys que va morir Jaume Morató, un dels impulsors del projecte de RTVCardedeu. Moria a finals de gener del 1995 sense pràcticament poder veure acabats els nous estudis de la tele, situats al carrer que porta el seu nom i que tant va costar construir. I moria poques hores abans que RTVCardedeu rebés el Premi de Comunicació Local de la Diputació de Barcelona com a millor televisió de l'any 1994. Tant la bona com la mala notícia van coincidir en un mateix Cardedeu Informatiu, que començava amb unes paraules emocionades del periodista Pep Vilar o dels membres fundadors de la tele com Jaume Rodri o Maria Planas. Les imatges de Jaume Morató explicant la importància del projecte televisiu a Cardedeu a aquella primera assemblea fundacional el 7 de juny de 1980, encara en blanc i negre, o les del Màgic Andreu posant-li una medalla en un dels xous de la festa d'aniversari dels 10 anys de la televisió eren dues del recull que van configurar el petit homenatge que li van fer en aquella emissió.

Per veure el vídeo fes clic aquí

1987, l'any en què el rei Carnestoltes va baixar escalant del capdamunt de l'Ajuntament

147 batalletes Sequence 22Les imatges de les rues de carnestoltes sempre són agraïdes de recordar i a les del 1987 el carnestoltes baixava estratègicament de la teulada de l'Ajuntament per ser cremat. Les escoles es van disfressar d'estacions de l'any: l'hivern, la tardor, la primavera i l'estiu. El rei carnestoltes va acabar com cada any, però: cremat a la foguera. En aquest Batalletes també recuperem una entrevista a l'actor de Granollers Pep Planas, el 1995, l'any en què interpretava el paper d'Aleix al serial de TV3 "Secrets de família".

Per veure el vídeo fes clic aquí

El NAS núm. 145 - gener 2015 -

“RTVCardedeu és una demostració del poder del poble”, Lluís Maria Xirinacs, 1984

145 Sequence 22.Still001El polític pacifista Lluís Maria Xirinacs deia el 1984 en una entrevista a Pep Vilar que el projecte de RTVCardedeu era una “demostració del poder del poble que no es limita a esperar que els poders, l’administració, ho faci tot”. Feia només dos anys que la primera televisió local de Catalunya feia emissions regulars, quatre des que s’havia constituït en assemblea el juny de 1980. Per això, Xirinacs en rescatava la resistència del projecte davant el fet, sobretot, que no s’emparava en cap llei existent. “La legalitat és una cosa massa important per deixar-la en mans de la legalitat”, deia adaptant una frase del filòsof Plató.

Els anys 80 a banda de restriccions per emprendre projectes de pluralitat democràtica, encara era obligatori fer el servei militar. Doncs bé, al nostre poble vam tenir un jove empresonat durant per la Guàrdia Civil pel que llavors s'anomenava ser "objector de consciència" per negar-se a fer el servei militar: en Francesc Alexandri.

Per veure el vídeo fes clic aquí

Els Pastorets de l’ATAC

145 Sequence 21.Still031Si hi ha una cosa que trobem a faltar en els darrers Nadals a Cardedeu són els Pastorets, que havien fet primer grups com el GAT i més recentment, el grup ATAC. Recordant, per exemple, els de 1995, hi hem trobat la imatge d’en Pep Duran, el seu director, regirant entre cintes casset per posar els efectes especials i la música de l’obra de Pitarra. Hi participaven la Marta Roger, en Valentí Roger, l’Alex Ferre, la Sílvia Solano, en Guiu Viladasau, en Jordi Prado… entre altres. Es representaven al teatre Esbarjo, que encara feia aquella olor d’antic… una altra cosa que no ha tornat són els Jocs Escolars, una competició d’equips entre escoles en què els entrenadors eren els nois més grans de cada centre, els nois de vuitè d’EGB. Cada escola tenia equips de futbol, bàsquet i handbol, entre altres esports, i això permetia que els nens i nenes provessin totes les modalitats.

Per veure el vídeo fes clic aquí

ENLLAÇOS