159 La salut comunitària a Cardedeu

La salut comunitària a Cardedeu

El NAS núm. 159 – abril 2016 –

Per CUP Cardedeu

La salut comunitària es defineix com: “La salut individual i de grups en una comunitat definida, determinada per la interacció de factors personals, familiars i de l’ambient socioeconòmic, cultural i físic”.

Salut comunitària, ciutats saludables, desigualtats en la salut… d’un temps ençà són conceptes que sentim sovint i que fan referència a la importància de la dimensió col•lectiva. Malauradament, però, un dels dèficits més importants que hi ha en l’atenció a la salut en aquests moments, salvant honroses excepcions, el trobem precisament en aquest àmbit.

L’enfocament de l’atenció sanitària sempre ha estat predominantment assistencialista. La medicalització de la salut hi té molt a veure, s’ha instal•lat en la població la idea que els problemes de salut se solucionen amb un fàrmac, mentre que cada vegada es fa més evident la influència dels determinants socials en la salut de les persones.

Tot i que fa uns anys a les especialitats mèdiques i d’infermeria es va afegir la paraula comunitària, aquesta ha estat relegada, i més els darrers anys de retallades, on s’ha prioritzat l’assistència. D’altra banda, s’ha donat a l’atenció primària un paper secundari, malgrat que aquest servei sigui el més proper a la població.

Els serveis de salut han de cobrir les necessitats reals de les persones, i aquí entra en joc la intervenció comunitària. Cal impulsar-la des dels municipis, i el primer pas que cal fer és una valoració de l’estat de salut d’aquest; cal identificar necessitats i posar les persones al centre de les polítiques de salut, amb especial atenció als determinants socials. I això cal dur-ho a terme amb la implicació dels diversos agents: Ajuntament, associacions, centres escolars, professionals de la salut, etc.

La CUP té la participació i la radicalitat democràtica com un dels seus grans eixos. Per tant, creiem que cal planificar, actuar i avaluar des de baix, d’aquí la importància de crear comissions de control popular. Les taules de salut poden ser una bona eina i un primer pas per a la creació del Consell de Salut, amb més capacitat d’avaluació i d’execució.

Be the first to comment on "159 La salut comunitària a Cardedeu"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada