160 Isabel Sallés

160 Isa Sallés IMG 0626

El NAS núm. 160 – maig 2016 –

Isabel Sallés: “S’han de definir els objectius clars i acordats amb tota la comunitat i que no es canviïn cada 4 anys, quan es canvia el Govern”

Número cinc de la llista d’ERC, és la Regidoria d’Educació i aposta per un Pla Educatiu d’Entorn organitzat i estructurat

Redacció

FITXA:

Nom complert: Isabel Sallés Gel.
Un color: groc, vermell i blau.
Lloc: Catalunya, sempre. I per viure, Cardedeu.
Personatge còmic: l’Ot el bruixot.
Personatge històric: Lluïsa Oller.
Cardedeu en un títol: El rovell de l’ou
Un tret característic: durant l’entrevista mou les mans constantment per damunt de la taula

Nascuda a Cardedeu, no?

Vaig néixer l’any 78 a l’hospital de Granollers, però la meva mare sempre diu que vaig néixer a Cardedeu. El meu DNI posa Cardedeu.

Què vas estudiar?

Sóc llicenciada en Comunicació Audiovisual. Jo volia fer medicina, és la meva assignatura pendent. Si hagués pogut ho hagués fet, però també m’agradava molt la ràdio, la comunicació, així que vaig estudiar Comunicació i em va encantar…

Has treballat d’això?

Bé, vaig estar a la ràdio de Cadaqués…

Cadaqués? No has viscut sempre a Cardedeu?

Sí, he viscut sempre a Cardedeu. Mira, jo tinc tres germanes i fa 16 anys la més gran hi va marxar a viure i quan va tenir la nena, com que ella allà estava sola i jo estava a punt d’acabar la carrera, vaig anar a Cadaqués a cuidar la seva nena i els caps de setmana tornava a Cardedeu. Però mentre hi estava, buscava fer coses allà, i per això la ràdio de Cadaqués.

Quan comences la teva vida política?

Pròpiament dita a Cardedeu és recent. Vinculada a ERC he estat durant molts anys fins que em vaig enfadar, i quan m’enfado, m’enfado molt. Vaig creure amb els polítics i… I la tornada va ser arrel del President Local, l’Alfons Riera, que és el meu veí i xerràvem, i molt, i parlàvem de política i ell em deia “va vine, va vine…” i vas, i la gent que hi ha, i hi ha bon rotllo, i et pregunten, i tu dius el que penses, i comences a anar a les reunions… i quan van fer la llista l’Enric m’ho va proposar, i vaig dir que no. Però després m’ho van posar molt fàcil, la gent que hi ha a la llista, veus que hi tens entesa personal i admiració a nivell professional, i les ganes que tenien i em van encomanar.

I també estàs a l’ANC…

Ui! Sí! L’assemblea és la nineta dels meus ulls. I ara no hi puc dedicar-hi tant de temps. Ideològicament comparteixo les idees d’ERC, però per davant dels interessos del partit, estan els interessos de la societat. I l’ANC és això, és ella la que ha tirat endavant el procés.

I de què has treballat?

Les meves feines sempre han estat compaginades amb la formació i quan vaig acabar la carrera vaig cuidar els meus nebots, vaig fer de monitora de menjador a l’escola que anaven ells i després va coincidir que des de la borsa de treball de l’Ajuntament em van cridar i vaig estar treballant 7 anys a La Mongia, portava l’Oficina Municipal d’Escolarització (OME), suport a educació, ocupació…

Ara no existeix l’OME…

No. Però m’agradaria recuperar-ho. Abans tenia molt de sentit perquè recollia inscripcions durant tot el curs fins que es tornava a obrir les matrícules. És a dir, la matrícula viva ho centralitzava aquesta oficina. Era un control extern que permetia molta objectivitat.

Anava amb una subvenció així que amb les retallades, aquest servei va caure. Ho va iniciar el govern del PSC. Va convocar la plaça, la vaig guanyar i ara sóc funcionària de l’ajuntament, tinc plaça tot i que en reserva. A l’organigrama surt el meu nom. És una plaça d’administrativa.

A l’hora d’elaborar la llista d’ERC es va pensar que jo podia encaixar en la regidoria d’educació per la meva experiència dins de l’àmbit, el que abans era serveis personals. Però jo no comptava entrar…

No esperàveu entrar cinc?

Jo no. Si ho hagués pensat, m’hagués posat més enrere. Va ser totalment inesperat. I si físicament no ho puc continuar, estic tranquil·la perquè darrere meu hi ha en Miquel Pujadas, amb qui confio plenament. És una persona molt vàlida.

Un govern en què sou meitat i meitat, sou homogenis?

Jo no noto tarannàs diferents per ser ERC o CUP. Si hi són, és per les persones, no pel partit. Algun regidor de la CUP li és més difícil deixar la bandera del partit que representa. A ERC això li costa menys, estem més vinculats a la feina per Cardedeu.

Els objectius són iguals i potser funcionem una mica diferent, però no té cap rellevància. A l’hora de formar govern vam pensar que cada àrea estiguessin ben barrejats els partits.

Sobre l’eliminació de la línia de P3, la Plataforma “Cardedeu es mou” diu que el govern no ha fet tota la pressió que caldria…

No és competència municipal.

Però deia que si féssiu més pressió…

Sí, i els he preguntat “quin tipus de pressió voleu que faci?” La ràtio diu que són 25 alumnes per aula, i si comptem alumnes això és així. Quan el Departament ens va informar que eliminaven el P3 i nosaltres els vam demanar que es mantingués va ser “ni hablar”. Cert que nosaltres rebem nens de fora i amb les dades de la preinscripció que ara tenim, s’han matriculat 15 nens més. Però això no és suficient, perquè no arribem als 25 d’una línia.

Però a d’altres municipis han aconseguit que no s’eliminés!

Cert. I per això vaig demanar al Departament que em justifiquessin per què nosaltres no podíem mantenir els 10 grups i en altres municipis sí. Ells es basen en què la població és diferent i en els números.

Què et vas trobar quan vas agafar la regidoria?

Crec que tots els governs s’ho han cregut i hi han apostat i per això hi ha molts projectes endegats. Però no hi ha objectius clars marcats. Es un calaix de sastre. Res definit…

Res definit?

Funciona tot per subvencions. Educació té una partida alta però que molt va per al manteniment dels edificis. Pensa que tenim cinc escoles de primària i dues bressol, un esforç econòmic brutal. I queda poc marge per a altres projectes. De fet, no s’aposta prou fort per res. Per exemple, mira l’Escola d’adults. Quan temps fa que existeix? Vint? trenta? I funciona, malgrat tot, molt bé. Però sempre de manera precària. O el Suport a l’estudi, o l’ESMEC… el mateix. Tothom ha volgut crear el seu projecte però mai s’hi ha apostat de debò per un. I arribo jo i penso “mira què interessant, i aquest, i aquest… “ i què deixo de fer? Perquè si ho vull fer bé, haig de deixar alguna cosa… o continuo fent tot a mitges…?

Ja, però ara no pots treure serveis perquè ja s’ha creat la necessitat…

Sí, és clar, però potser alguna cosa sí que la pots eliminar, però aleshores ho has de replantejar tot. Jo crec que el problema és que no hi havia objectius clars definits.

I com ho penseu fer?

Des de l’Ajuntament hem de donar forma jurídica i administrativa als projectes. Amb el tema de la LRSAL (Llei 27/2013, de 27 de desembre, de racionalització i sostenibilitat de l’Administració local) durant aquests últims anys, les competències locals en educació han estat poquíssimes i per tant, tots els projectes que hi ha no estan sota cap paraigües legal. Esperem que això canviï ben aviat. De moment, algun projecte com el menjador social, l’Interactua, ja té un conveni entre l’Ajuntament i el centre educatiu. Es va iniciar i ha estat funcionant un any sense cap mena de conveni, amb el que això suposa. I, a banda d’aquesta part més jurídica, s’han de definir els objectius clars. Però uns objectius acordats amb tota la comunitat i que no es canviïn cada 4 anys, quan es canvia el Govern. Tenir objectius clars és imprescindible per aconseguir que el treball en xarxa, amb tots els agents educatius, funcioni. I si funciona, no només serem un poble exemple en qualitat de centres educatius sinó a nivell d’educació a la comunitat. És una fita inaccessible?

Així el teu objectiu a la regidoria és organitzar tot el que es fa?

El Pla Educatiu d’Entorn (PEE). És un projecte transversal que uneix els diferents agents a nivell educatiu més enllà de les escoles, que uneix projectes i gent.

Ja existia abans de la teva incorporació com a regidora, quin serà “el teu” toc?

Cert. El va iniciar la Susanna Arànega, però no va ser fins fa un parell d’anys que el Departament el va reconèixer i autoritzar. Personalment penso que no cal, ni tampoc ho vull, que hi hagi cap toc meu, simplement que sigui un projecte que funcioni i que tingui la utilitat que ha de tenir. Que sigui un projecte totalment transversal, i no només d’Educació. És una regidoria que treballa amb quasi totes les regidories del consistori. Hi ha tantes persones que en algun moment o altre hi participen, que tenir un servei organitzat i estructurat és bàsic. Potser aquest seria el més semblant a “toc” que puc aportar, amb la situació que m’he trobat. I segurament el fet de ser una mica cap quadrat hi té a veure.

En el PEE s’inclouen les activitats organitzades per les entitats o els centres privats?

Ara no, perquè les activitats que organitza l’ajuntament tenen una “burocràcia” que si anéssim a dir a les entitats que han de complir amb aquesta burocràcia cada cop que organitzin alguna cosa, ja m’explicaràs. Però sí que el PEE ha de permetre que un taller extraescolar que s’inicia des d’un AMPA es connecti amb la resta.

Però també està el Consell Escolar Municipal

Sí. És l’òrgan que decideix el funcionament de tota la comunitat educativa. Si no hi ha temes, potser no es reuneix cada trimestre, però es va reunint perquè sempre surt una cosa o altra. Jo vaig també als Consells Escolars de cada centre i al final ens trobem sempre els mateixos i sembla que repetim, però hi ha temes exclusius del Consell Escolar Municipal i són els que tractem.

El PEE requereix diners i abans has dit que tenies poc marge per a altres projectes

El meu projecte és tirar-lo endavant amb el pressupost de l’ajuntament.

Vols dir el pressupost d’Educació…

No, no, amb el pressupost de l’Ajuntament. No podem equivocar-nos en quin capítol va assignat, ara bé, la resta, què més dóna si està en aquesta regidoria o no. El menjador dels avis està a educació i podria estar a social… Com a regidora haig de convèncer al govern i un cop l’objectiu és comú, els diners surten del pressupost de l’ajuntament.

Be the first to comment on "160 Isabel Sallés"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada