161 Travis Control, 10 anys resolent la traçabilitat en el sector alimentari

161 travis P5260188

El NAS núm. 161 – juny 2016 –

Travis Control, 10 anys resolent la traçabilitat en el sector alimentari

Jordi Nadal: “La informàtica és allò que m’agrada i que m’interessa des que tinc ús de raó”

Núria Aymerich

Travis està dins d’un local amb varis despatxos llogats a empreses diferents, a l’avinguda Rei En Jaume. Encara n’hi ha de buits, i tot es veu molt nou i modern. He arribat amb la meva gravadora i càmera una mica espantada, parlar amb un “informàtic” m’hi imposa. Pico el timbre i la porta de vidre se m’obra donant-me pas. Em sento en Frodo quan entra a Mordor. El seu despatx està al final de tot, el número 7, camino per un passadís que no té fi, silenci absolut. Entro encongida.

Per fi apareix en Jordi Nadal, que em rep amb un somriure de banda a banda i em mostra amb els braços oberts el seu petit món, i em presenta en Gerard, que durant tota l’entrevista restarà teclejant darrera la seva pantalla. El meus temors es dissipen a l’acte.

Jordi, tu… què ets?

Consultor. La meva dona em va regalar una samarreta que posa: “Solucionador de problemes”, i és cert, sóc això, una bona definició.

Problemes informàtics, és clar…

Sí, sí, sobretot (riem). No, no informàtics, sinó a través de la informàtica. Si quan vaig a casa d’un client, quan marxo té més problemes, és que he fracassat. Treballo perquè aquells processos que podien portar errors, els deixen de donar.

I què vens?

Jo treballava en una empresa que oferia els serveis al ram de l’automòbil, aquestes són empreses que tenen molts proveïdors, cada component d’un cotxe pot estar fabricat per una empresa diferent. Per aquestes empreses, doncs, és important saber la traçabilitat, i feia anys que es controlava.

Aleshores va venir l’època de la malaltia de les vaques boges, i aquella traçabilitat que s’exigia en el sector industrial es va començar a exigir en el sector alimentari. I vaig aprofitar el forat. Va començar amb una llei que va sortir al 2005 però que van tardar molt en posar-se en solfa, van haver-se de formar els inspectors, les empreses no sabien de què anava, perquè ara tothom més o menys sap que és la traçabilitat, però…

Home, tothom, tothom…

(Riu davant la meva cara d’ignorància total) Traçabilitat és una manera de tenir un rastre, un camí molt clar des de les matèries primeres fins el producte final. L’exemple que poso sempre és de la Nocilla, allò de “leche, cacao, avellanas y azúcar” ve a dir que han de saber exactament de cada una de les partides de Nocilla, a qui li van comprar la llet, la data de caducitat, les avellanes a qui li van comprar…

Així ara sabem quan hi ha una intoxicació, on buscar…

Exactament. Quin és el causant de la intoxicació i quin ha estat el producte afectat per retirar-lo del mercat. Abans s’havia de retirar tot el producte dels prestatges, perquè no podies discriminar, ara es pot saber exactament quina partida és la que cal retirar.

Doncs aprofitant el moment, vaig elaborar aquest programa que a més de controlar això, també controla que els teus proveïdors estiguin fent bé les coses. Controls difícils de gestionar per a una empresa petita i nosaltres entrem i assessorem com implementar-ho de forma senzilla i informatitzada, de manera que els operaris no s’han de complicar la vida pensant en caducitats, en lots, en processos, sinó que la màquina ho fa per ell i els guia, perquè les màquines són molt rucs però tenen molta memòria, són molt ràpides i no s’obliden de res. Nosaltres ens podem oblidar de fer la neteja setmanal, però la màquina no i t’ho recorda. I l’operari només ha de validar que l’ha fet, a una hora concreta, que ha rebut els productes correctes, que els ha emmagatzemat correctament…

Tu de formació ets informàtic.

Sí, vaig estudiar enginyer informàtic.

Els informàtics sou… com ho diria… una mica rarillus…

Ara no tant! Abans a la informàtica li faltava el component femení. Quan jo estudiava les dones no superaven el 10% i això feia que els informàtics no fossin rarus sinó summament rarus. Les dones tenen els objectius més palpables i que no hi fossin es notava. Ahir, per exemple, va ser el dia de l’orgull friqui i sí, en aquella època hi havia gent que la informàtica no era una formació, sinó una manera de ser i pensar. Però jo no m’hi considero, jo crec que sóc una mica normal, si és que ho puc dir!

161 travis P5260189Així tu el que fas és dissenyar aquest programa?

Després de 10 anys puc dir que la nostra feina és molt divertida perquè és molt variada però té un punt de rutinària. Primer anem a l’empresa, veiem com produeix, com treballa, entenem què fa, quins són els seus processos. Com que n’hem vist moltes empreses, generals com del sector làctic, o més específiques com de control d’etiquetatge, o de xocolata o de peix fumat… veiem que tenen molts punts en comú i d’això nosaltres en fem la nostra experiència, és el nostre valor afegit, perquè podem ajudar-lo a ordenar els processos, a informatitzar-los i que aquests processos siguin una manera molt més eficaç de gestionar la seva empresa. I amb una gran avantatge que et permet la informàtica, i és que, des del principi fins el final, tot el flux de dades es concentra en un sol punt, de manera que quan la persona que entra les comandes ho fa de manera informatitzada, la que les rep ho fa de manera informatitzada, el que porta el control de la cartera ho fa de manera informatitzada, i tot això està en un sol nucli, la persona que està a dalt de tot, de tot, de tot, té molta informació i de molt valor, no se li escapa res, sap en tot moment què hi ha a l’estoc, què li deuen, quan rebrà el producte, sap si tindrà trencament d’estocs… cosa que abans només podies aixecar el dit i veure d’on bufava el vent…

A veure si ho entenc, el primer que fas és anar a l’empresa a mirar com ho fa, és a dir, vas darrera de les taules de la gent a veure què fan…

Absolutament.

Uf! quin pal per a ells, no?

No! És la primera cosa que vaig aprendre. El primer que haig de fer és guanyar-me al cap de producció. Tinc una certa veterania. Quan se senten fiscalitzats, es tanquen. Però si se senten interpel·lats, si els escoltes, si inclous les seves propostes com una part de les peces, se’l fan molt seu. Estar colze amb colze amb el cap de planta, és molt important. Així que el primer que faig és parlar amb ell i guanyar-me’l. A més, amb el temps, vas aprenent molt d’ells, de diferents processos de producció… és apassionant.

Així adaptes el programa a les necessitats de cada empresa…

Al principi teníem un programa estàndard i no ens vam en sortir per això. Vam començar a implementar un sistema que era el nostre, i vam veure que tots els negocis, tot el tema de facturació, control de cartera, comptabilitat… està marcat per la llei i fan el mateix, venguin xarcuteria com pneumàtics: la facturació, els papers que han de presentar… tenen una branca en comú. Així que vam decidir implementar un ERP, un sistema de control dels recursos de l’empresa: comptabilitat, nomines, facturació… i vam buscar un en concret que es diu a3ERP.

Sembla de la guerra de les galàxies.

Sí! Quasi bé. Abans es deia Nexus, ara forma part de l’empresa a3 Software. Sóc distribuïdor oficial d’aquesta part i l’incloc en el meu. Em permet fer la part de facturació estàndard i robusta, i la resta, control de planta, etiquetatge, etc. ho fa el meu. Però és un sol sistema. L’a3ERP em permet escriure a sobre sense deixar de ser estàndard. De manera que quan surt un nou model de declaració, d’iva o el que sigui, s’actualitza.

Però els teus mòduls són iguals per a tots els teus clients?

Dins del meu ordinador tinc una carpeta per a cada client. Jo venc un vestit fet a mida. Tinc uns models o patrons on començar a retallar, però li poso el vestit al client i retallem, li escurço els baixos… és a dir, l’adapto al que necessita ell, i res més del que necessita. Si no li cal el tema de producció, doncs no té el mòdul de producció ni res que faci referencia a producció, ni ho veu.

Com es diu el teu programa?

Travis Food, perquè és sobretot pel tema alimentari.

I Travis?

Traçabilitat i visió artificial.

Tret d’aquest mòdul de comptabilitat, tota la resta l’has fet tu.

He deixat de comptar quan vaig arribar a 2 milions de línies de codi, i això ja fa uns anyets. Hi ha molt de programa fet.

Dius que tens clients de fa 10 anys, els vas actualitzant el programa?

Els programes tenen 10 però les empreses també tenen 10 més. I les necessitats són canviants. Decideixen, per exemple, exportar. I hem hagut d’introduir els idiomes en l’etiquetatge i quan hem fet això, hem aprofitat per implementar una millora de la impressió d’etiquetes amb un sistema més evolucionat de codi de barres…

I aquesta millora després va incorporada als següents clients…

Els meus clients saben que rares vegades venc la mateixa programació dues vegades. Quan faig una adaptació i veig que pot ser útil per a altres clients, els ho ofereixo i només ho paga el client que t’ho ha demanat expressament. Això és molt pràctic. A més les necessitats són a vegades les de tots i que, per tant, ells tindran el cost només d’implementar.

Així veig que els clients quan et contracten, es casen amb tu…

Absolutament. Però sóc molt transparent. A tots els meus clients els dono el codi font i actualitzat. No vull que un es quedi amb mi perquè no té més remei. Això no ho vull.

Però el programa només el pots manipular tu.

Home, hauria de trobar algú que sabés interpretar-lo. Però t’haig de dir que fins ara no m’he trobat amb cap. M’ha passat que un client que va créixer molt, l’ERP se li va quedar petit i va canviar, però més endavant em va trucar perquè li avalués els processos. Havien estat molt ben acostumats perquè tot se’ls adaptava a les seves necessitats. Els grans programes cal que tu t’hi acabis adaptant.

Els teus clients d’on són?

En quinze dies he anat a Mercabarna, a Cerdanyola, Barbarà, Berga… sobretot per la província de Barcelona.

I no et planteges expandir-te?

Ara mateix no. Jo haig d’estar disponible als meus clients sempre que em necessiten. Em poden trucar quan tenen el problema, no tinc horari. I això m’ho agraeixen. I moltes coses les puc solucionar a distància, però d’altres cal anar al lloc.

Això significa que sempre vas amb el portàtil al damunt…

Sí. I ho puc fer també des del meu mòbil. Puc entrar a tots els ordinadors dels meus clients. Puc marxar de vacances i els clients estan tranquils.

I la teva família?

Té avantatges i inconvenients. Tinc molta flexibilitat. Per exemple, vam anar a EuroDisney una setmana i ho vaig poder fer sense cap problema perquè porto el portàtil al damunt. I d’acord que vaig haver de fer una intervenció, però les vacances les vaig fer.

Però tot recau sobre tu?

Per això la incorporació del Gerard i esperem que d’aquí a final d’any s’incorpori una nova persona i d’aquesta manera, en moments de crisi, cobreixes més l’atenció.

T’agradaria que els teus fills volguessin ser informàtics?

Encantat. Mira, tenia un amic que aleshores estava estudiant medicina que em va dir que les dues carreres que fèiem se semblaven molt. Per dues coses: la primera que quan tu ets informàtic o metge, tothom t’explica les seves penes: mira que em fa mal aquí o allà, tu què creus o, tu que ets informàtic, mira que la meva televisió, el mòbil… I la segona: els metges intenten que les persones funcionin com a màquines i els informàtics que les màquines funcionin com a persones.

Aquesta és una professió molt entretinguda i divertida. És allò que m’agrada i que m’interessa des que tinc us de raó. A més, la informàtica generarà la meitat de les feines que existiran i també es cert que es carregarà la meitat de les feines que existeixen.

Projectes de futur?

Vull començar a conèixer les empreses d’aquí a prop i veure com puc ajudar-les. Estic molt ficat en molts altres temes de Cardedeu i, en canvi, pel que fa a la feina, la tinc tota fora. Ja seria hora.

——————————–

161 travis logoTravis Control

Av. Rei en Jaume, 149-151, loc.7

08440 Cardedeu


tel. 931 15 18 17

www.traviscontrol.com

info@traviscontrol.com

161 travis P5260186

Be the first to comment on "161 Travis Control, 10 anys resolent la traçabilitat en el sector alimentari"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

ACEPTAR
Aviso de cookies