164 Eudog

164 eudog IMG 5487

El NAS núm. 164 – octubre 2016 –

Xavi Puigtió: “Jo et dono l’eina perquè amb el teu pressupost puguis comprar el millor producte per a la teva mascota”

Eudog és la botiga per animals de la Plaça on van a comprar gent de tot arreu perquè si necessites alguna cosa per la teva mascota, allà segur que t’ho troben

Per Núria Aymerich

21 anys d’Eudog!

Sí, vam pujar la persiana l’octubre del 95. El meu germà i jo. Ell tenia 22 anys i jo 19. I vam muntar dues empreses, la botiga i una distribuïdora. El meu germà portava la distribuïdora i jo la botiga.

Per què vau decidir d’animals?

Perquè el meu germà ja portava anys treballant en el sector i en aquell moment va veure que això tindria un impuls, m’ho va comentar i guau!

Guau! (ric)

Sí, “guau!”, treballar amb animals!

Tu havies tingut animals…?

Sí, clar. Des de petits, a casa meva, els meus pares feien peces per la Siroco, una empresa de aquariofília. I els avis de pagès, així que els caps de setmana amb les ànecs, els porcs… Si puc treballar amb animals, no treballaré d’una altra cosa.

Vam muntar les dues línies i entre els dos ho portàvem tot. Jo estava més a la botiga i ell a la distribuïdora, i ho decidíem tot junts i tal, però al final cadascú estava al 100% en el seu àmbit i vam decidir separar-nos.

I el nom d’Eudog?

Perquè ell es diu Eusebi, el nom és en honor al meu germà, perquè la idea d’obrir la botiga era seva. A mi m’ho va proposar però va ser ell qui va tenir la idea i la va muntar. I la vam muntar a la Plaça perquè nosaltres som de la Plaça. Vivím a la Plaça. Jo he fet tota la vida a la Plaça. Som de l’Estalvi, sí, però nosaltres som de la Plaça.

Jo tinc el record d’Eudog com una botiga molt gran!

Per aquells temps sí, però per ara no. Quan vam obrir hi havia graneries i les botigues d’animals eren de 40m2 i es venia gra i pinso… i nosaltres la vam obrir de 100m2.

I quant fa la d’ara?

240m2.

Uala!

Sí, ja. Però el mercat del nostre sector està demanant botigues de 400m2.

I què es ven perquè necessitis 400m2?

Què compra la gent! La gent compra de tot i hi ha molt per oferir.

Gastem per les nostres mascotes el que calgui igual que quan gastem pels fills?

No. Només allò que pensem que sigui necessari. Compraràs un pinso bo perquè vols un gos sa. Gastaràs en prevenció de puces i paparres, si tens clar que vols prevenir malalties, infeccions o plagues… Hi ha molta gent que gasta en el benestar de la seva mascota. En el fill li compres un mòbil, tele de plasma…. A la mascota no li compres capritxos. .

Fixa’t. Nosaltres quan eren temps de bombolla veníem el mateix que podem vendre ara, en el sentit que la gent gasta a la botiga el que necessita i sempre ha estat així. Potser ara s’hi rumia més, però nosaltres sempre hem venut la primera necessitat.

No només per a gats i gossos…

També tenim aliment viu, cada setmana en tenim. Si tens un animal que no està domesticat perquè mengi un compost, li has de donar l’aliment viu perquè “sinó se mueve no me lo como”. Forma part de l’alimentació per a rèptils. I no hi ha gent per aquí que ho vengui. Així que ve gent d’Hostalric, de Palau, cada cop venen de més lluny…

Tornem al principi. Sou ben rebuts quan obriu?

No. La cosa no funciona. La gent estava acostumada a comprar un sac que els costava 990 pessetes. I nosaltres no crèiem en això. Per aquell preu, en aquell sac hi havia una mica de cereal i palla i poca cosa més. El meu germà estava molt ficat en el sector, havia anat a fires, en sabia molt i enteníem que allò no era menjar adequat pel gos. Així que nosaltres tenim els sacs cinc vegades més cars i per tant, va costar. Va costar molt. Vam haver d’explicar molt, de justificar el preu, molt. Explicar molt.

Jo t’haig d’agrair que he aprés moltes coses a la teva botiga.

Això és des del dia zero. Això no és d’ara. Sempre ha estat el mateix. Digue’m quina mascota tens i jo t’explico què necessita. I tu aleshores decideixes. Jo podria vendre’t el que considero i llestos. Però si jo et dono la llibertat perquè t’he explicat i t’ensenyo a identificar les etiquetes… Si m’escoltes, pots saber què li dones al teu gos. Què tens, 50€? Doncs podràs comprar-te el millor del millor, perquè sabràs escollir el millor producte. I potser me’l compraràs a mi o potser aniràs a un altre lloc. Mala suerte. Però el que no serveix, és que et digui que el de 50 és més bo que el de 30 i tu em facis cas com un acte de fe. Això funciona un cop però no més. Jo t’he donat l’eina perquè amb el teu pressupost puguis comprar el millor producte.

I més ara! Que amb el senyor Google, tothom pot consultar. Nosaltres parlàvem, parlàvem i parlàvem i a vegades pensaves, millor que no expliquis tant, perquè semblem bojos. I després també hi havia “el poder del veterinario”, la bata blanca imposa molt. Però hi ha molts interessos dins del veterinaris. Purina, Hills… són multinacionals. Et paguen la bàscula, els programes informàtics… quasi que et financen la consulta. I la bata tenia raó i tu no. Ara el Google t’ajuda. Tu expliques alguna cosa, el client arriba a casa, tecleteja i pot veure que el que li ha dit Eudog no és tan rar i a partir d’aquí neix la confiança.

Parles gairebé tota l’estona de gossos, és el principal?

Sí, ho és a nivell internacional. El 70% gos, 20% gat, en tercer lloc ara són els rosegadors, després aquariofília, ocells i per últim rèptils.

Aquariofília? Per què no dius peixos?

Perquè és una afició tipus maquetisme, paisatgisme aquàtic… Nosaltres no ho toquem perquè no tenim mercat. Tenim peixos però no estem especialitzats perquè no hi ha públic.

Quin és el tret d’Eudog?

És “la” botiga especialitzada. No és “una” botiga especialitzada. És “la”. Potser tu dius “aquest tiu posa molt alta la seva botiga!” però això és així. Comercials de les distribuïdores venen a Eudog a aprendre del producte de la nostra botiga! Per això som “la” botiga especialitzada.

Abans sempre hi eres a la botiga. Ara estàs en un altre estadi?

Abans ateníem des de zero persones, després 10, 20, 40… ara estem a una mitja de 120 persones diàries. Això vol dir, no només atendre les persones, sinó l’estoc, crear comandes, gestionar pagaments… Pots contractar algú perquè ho faci o fer-ho tu.

Quanta gent sou?

Ara som 4. Pensa que tenim animals vius. Això implica tenir la botiga molt neta. Si la descuides, generes malalties. Les zones han d’estar molt cuidades. Porta molta feina. I la gent em diu: “es que nunca te veo” i… ja, ho sé.. però estic gestionant. Per mi és un rotllo.

Però atendre clients, també a vegades és molt pesat…

Home… sempre n’hi ha un, però no. Mira, tenim molta sort. La majoria dels meus clients em molen. Fixa’t, és gent amb mascota! Tenen un altre perfil. La gent que no volen tenir mascota… no vull dir que no els estimin, sinó que no els volen tenir a casa, diuen: “m’embruten la casa, entren a la cuina, fan pudor…” És gent una mica rebuscada. La gent amb mascota és més flexible. Té un altre tarannà. Hi ha estudis fets: els nens que creixen amb mascota, quan són adults tenen un altre caràcter, tenen una sensibilitat més especial: saben posar-se a la pell dels altres… Nosaltres tenim pocs problemes amb els clients.

Quina relació tens amb en Julian de Jag Gos?

És una relació de confiança. Hi ha gent que es pensa que cobrem comissió i no. En Julian i jo som amics, tenim relació de fa molt de temps, jo sé com treballa, ell sap com treballo i és normal que si a mi em pregunten on poden portar el seu gos a educar, doncs no tinc cap dubte, l’estic enviat al millor lloc que jo penso. Jo crec que és el millor. I la gent va o no va.

I quan algú li demana alguna cosa pel seu gos, ell dirà: “ves que l’Eudog segur que t’ho aconsegueix” i no hi ha res més.

Suposo que la gent ve a preguntar-te tot.

On puc deixar el gos si marxo de vacances, on puc educar-lo, on puc comprar una mascota, algú que me’l pugui treure a passejar… sí, clar.

Després obres Eudog Magatzem.

El vam obrir per una qüestió d’espai. Teníem llogat uns espai a la granja Viader, una cort ben néta per posar producte. I era un desastre perquè havíem d’anar fins allà, pensar-hi, no era operatiu. Així que vam decidir llogar un espai a prop. I era tan gran que vam pensar que podríem obrir-lo al públic i afegir planter i coses per l’hort. A nivell d’epígraf d’activitats, és el mateix. Podem vendre pinso pels animals, animals vius, derivats de llavors, llegums i fins i tot vi.

I després arriba el canvi d’Eudog al carrer Granollers, i tenim botiga + magatzem+ veterinari, era un altre cop un caos. Així que a la que vam poder canviar aquí, doncs ho fam fer. Això sí. A la Plaça. La Plaça és la Plaça. I té molt potencial.

Parlem del veterinari, veig canvis.

Sí, ara estan passant moltes coses, ja no hi és l’Eva i tenim un projecte fet que esperem que funcioni. Fins ara hem fet moltes col·laboracions, tipus ONG. I a partir d’ara continuarem fent-les, per suposat, però volem fer d’això alguna cosa més que un consultori, volem donar molt més servei. Fer-lo més gran. Fer un tracte més diferent a la gent i sobretot que, quan entrin, segueixin veient que estan a Eudog. Fer d’això un veterinari amb més possibilitats: més personal, poder donar més servei de cirurgies, més atenció individualitzada… I estem molt ben ubicats! Se’ns veu molt aquí! Volem que el veterinari sigui Eudog.

És el que busquem, i volem canviar la imatge. No pot ser que tu vinguis amb el teu cadell… ahir no es va donar el cas només per cinc minuts. Va venir una persona amb el seu cadell molt content, a posar-li el xip, a vacunar-lo, hipercontent i poc abans acabava de sortir una persona que tot just acabava de sacrificar el seu, fet pols, evidentment. Això no va així. Uns casos han de passar per una porta i els altres per una altra. A la gent que se li mort la mascota, ostres, està passant un mal tràngol…

I tant! Jo recordo aquest tràngol…. Uf…

Hem de tenir un lloc de manera que no hagin de coincidir aquestes dues situacions. També hem d’evitar que les persones es trobin i facin “corrillo” i que, quan entrin a la consulta, en sàpiguen més que el veterinari: “miri el seu gos té una pota malament” i et diguin “no, no, la senyora de fora m’ha dit…”. Això no pot ser.

Volem donar imatge de professionalitat, seriositat, que la persona que entri aquí, se senti ben atesa, que surti sabent que s’ha tingut bona cura de la seva mascota, que tot rutlla, que marxi tranquil·la.

I ja tenim el veterinari, i ara contractarem una altra persona… i farem obres per adequar l’espai. La manera de fer Eudog també ha de ser al veterinari.

I la competència per la venda per internet?

És una realitat. Però és molt complicat. Nosaltres per la web tenim una competència molt directe. Tothom té web però ningú ven per la web. En el nostre sector hi ha quatre webs molt grosses que s’emporten el 90% de les vendes. Però funciona amb uns inversors. Tenen quatre informàtics que els posiciona la web, etc. I com que tenen molts inversos, tenen molts diners i poden a més a comprar molt i per tant molt més barat. Venen tot jo diria que fins i tot a preu de cost, però els és igual. El que busquen, són les dades dels clients. Fan una base de dades de clients i aquesta sí que la vendran i sí que hi guanyaran diners. O si no els va, surten altres inversors.

Nosaltres no podem vendre a aquests preus. No podem ni enviar un paquet de pinso al preu que l’envien. No tenim res a fer contra aquests quatre, estan en una altra lliga.

El perill més gran que tenim, és la gran superfície. Molts botiguers ho ignoren. Els preguntes: tens pàgina web? Sí. Vens per internet? No, perquè la gent rebenta preus, etc…. I el que no veuen és que la competència és la gran superfície i no el que ven per internet. La gent va a comprar el que sigui i agafa, a més, el pinso. Aquest és el que fa mal.

I la venda a domicili?

Des del dia zero. Servei gratuït a domicili. I ara també el fem en bici! L’has vist? És la nostra filosofia. És cert que el perfil de l’usuari que vol servei a domicili és el que compra per internet.

Pensava que seria la persona que no pot portar tan de pes…

Val, ja, mmmm… de fet ni això. La majoria de la gent ni tan sols t’ho demana, sinó que quan ve a comprar tu li dius: on tens el cotxe? I et respon: dos carrers més a baix! I li ofereixes: doncs ja t’ho porto a casa ara al migdia. Perquè el que no pots fer es deixar la botiga i anar a portar-li el sac dos carrers més avall. Vaja, ho fem molt fàcil. És a dir, és un servei majoritàriament que l’oferim al client que ja ha vingut a comprar a la botiga.

Hi ha poc de gent que compra per telèfon. Aquest que ja no es mou de casa, ho segueix fent. I ja li dóna el mateix comprar-lo a Eudog o a una empresa anglesa.

Ets molt empresari, Xavi. Tens molta visió.

No, què va. Això és molt fàcil. Clar que hi ha gent que és molt crac. En cavi jo el que passa és que estic especialitzat en aquest sector. Llegeixo els articles, escolto els proveïdors, vaig a fires, llegeixo el que passa a Europa, a Amèrica, per anar més avançat.

Ens interromp una trucada al telèfon. Projectes de futur?

La realitat és que vaig començar amb 19 anys i amb moltes ganes i he treballat moltíssim i m’he equivocat moltíssim. Ara busco poder consolidar el que tinc, organitzar-me millor, que sigui més fàcil el funcionament de la botiga. Tinc família, m’agrada el temps lliure. Això sí. No puc baixar la guàrdia, no puc deixar que en el negoci falli res. Haig d’estar sempre al cas. Fins ara baixava la persiana i havies de continuar treballant, mirant prestatges, què falta, etiquetant… no acabes mai. Vull que tot sigui més fàcil. Ara estic posant hores perquè la gestió sigui molt més fàcil.

Tu tens mascotes?

(Fa que no amb el cap) Però la meva filla sí!

Quin?

Tots els lesionats de la botiga. Un hàmster que té malament una pota perquè un altre el va mossegar, cap a casa. Un conill que es va fer gran i no es va vendre, cap a casa…

Doncs deveu tenir una col·lecció!

Doncs sí. I que no es faci mal cap altre animal! Té 10 anys i vol dedicar-se als animals. I té molta cura. I sap que els animals que estan a la venda, són per vendre. Això sí, si es fan mal, ja està. Un ocell que es trenca l’ala… cap a casa.

Veterinària?

Doncs no ho sé!

——————————–

164 eudog logoEudog

C/Granollers, 4 (Pl. Joan Alsina)

08440 Cardedeu

tel. 93 871 20 38

www.eudog.es

Facebook: eudog

Twitter: @eudog

164 eudog IMG 5476

 

Be the first to comment on "164 Eudog"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

ACEPTAR
Aviso de cookies