164 Joan Masferrer

164 masferrer IMG 5459

El NAS núm. 164 – octubre 2016 –

Joan Masferrer: “Vaig per feina, veig que no puc perdre temps perquè vull ser executiu en més coses”

El número dos d’ERC és el Tercer Tinent d’alcalde, Cap d’àrea i a més porta les regidories d’Urbanisme i Espai Públic i la d’Obres i Serveis.

FITXA:

Nom complert: Joan Masferrer i Sala
Un color: vermell.
Un lloc: els prats de Can rovellat per veure els camps de Cardedeu des d’allà
Un personatge de còmic: Lucky Luke
Un personatge històric: Lluís Companys
Cardedeu en un títol: Cardedeu, un poble a mida de la seva gent
Un tret característic: Durant l’entrevista ha estat prement el bolígraf fent “clic-clic” una i una altra vegada.

Per Núria Aymerich

Joan Masferrer havia estat l’Alcalde en el primer mandat de la Calamanda Vila i ja l’havíem entrevistat aleshores (El NAS núm. 63 – juliol 2007). Ho va ser durant 1 any per pacte de Govern CiU-ERC i després va dimitir al·legant qüestions personals i professionals. Ara ha tornat com a número 2 de la llista d’ERC. L’he vist enfeinat. M’ha fet esperar perquè estava al mig d’una reunió que ha hagut d’aturar per atendre’m a mi. Ha tingut trucades, interrupcions… l’Àrea de Territori és una àrea de molt de pes, diu.

Per què vas tornar a presentar-te a les eleccions?

Es va fer un projecte nou a ERC, i és un altre moment personal, vaig veure que després de parlar-ho amb diferents persones, i quan a més l’Enric va dir que se sumava, vaig veure que podia fer-ho, i fer-ho bé, i vaig decidir que sí que podia. Potser no pensava tenir tanta dedicació, però un cop t’impliques, doncs ho fas.

Ets el “segundo de a bordo”?

Mmmm… no. El pes específic, vulguem o no, està en qui té més o menys dedicació. Al final vam establir una organització en què l’alcalde té una dedicació total…

Total?

Sí, vaja, un 80% per Ple però ve tots els dies, a la pràctica és total. I 4 regidors que tenim dedicació total i que som els tinents d’alcalde, que som els que estem a les juntes de Govern i per tant no parlaré d’un “segundo de a bordo” però porto l’àrea Territorial que té molt de pes i és important dins de l’ajuntament…

Professionalment ets Enginyer de Telecomunicacions, per què l’àrea de Territori?

La política no té perquè ser la teva professió. Ser un bon tècnic no vol dir que siguis un bon polític. Cal saber els processos, tenir clares les estratègies polítiques i saber-les aplicar. M’agrada molt l’àrea, em sento molt bé en ella i malgrat no sóc especialista en això, tinc base tècnica.

Has estat 7 anys fora, ho has trobat canviat?

No. El personal més o menys és el mateix. L’organització és similar. Potser el que més ha canviat és la Secretaria i Intervenció que per fer qualsevol cosa calen molts més procediments que abans, la qual cosa alenteix els processos. Entenc que hagi de ser així, perquè cal ser molt cursos i més amb tot el que passa a d’altres municipis. Evidentment calen garanties, partides pressupostàries…

No té a veure amb el pas del govern de CiU, doncs…

No.

L’Espargaró (antic regidor d’Urbanisme de CiU) tenia molt bona fama, l’oposició li agraïa les explicacions que donava a les comissions informatives, al Ple…

A mi no m’interessa la fama. Mira, tinc un paper aquí a la paret (me’l mostra) amb totes les modificacions de sanejament que va proposar i que no s’han pogut dur a terme perquè no han prosperat. No és per criticar, al final a urbanisme calen garanties, es fan per POUM, s’han d’aprovar…

Quan vas ser Alcalde, eres molt més amable en general. Estàs enfadat?

Amb qui?

Amb el món sencer…

No. Vaig per feina. Veig que no puc perdre temps. Vull ser executiu en més coses. Haig de compatibilitzar amb la meva vida personal, amb la meva vida professional, la dedicació amb els meus tres fills… Jo estic content d’haver tornat, hi ha un equip molt ben fet que em dóna suport però hi ha molta feina a fer i s’està fent. No és el nostre un projecte de “salto de mata”, sinó que s’està treballant amb un pla definit.

Em pregunto: com puc aportar més? Doncs ser més operatiu, no tinc el temps d’abans i no estic enfadat amb ningú.

Regidor d’urbanisme, d’espais verds, d’obres i serveis… no és el mateix?

Quan firmo poso “regidor d’Urbanisme i Espai públic” i la resta ja se sobreentén. El d’obres és una regidoria més del dia a dia i el d’urbanisme és més estratègic.

Parlem de temes concrets. La Mezquita a Poble Sec. Hi ha gent que no entén perquè des de l’oposició dèieu una cosa i ara al Govern una altra.

Això no és cert. La Mezquita es va proposar de posar a darrera de l’ajuntament, al costat del CSETC. Quan es va saber això l’ajuntament va activar una moratòria perquè no es pogués ubicar allà perquè el POUM no deia res sobre l’ús d’espais sòcioculturals o de culte. L’ajuntament, CiU, PP i GpC, fan suspensió de llicències i tenen 2 anys per canviar això, però no troben cap acord de govern, és a dir, no troben una zona on ubicar aquests espais que no fos residencial, és a dir polígons o zones exteriors. Així eviten que es faci la Mezquita en zona residencial, al centre del poble, i tenen 2 anys de moratòria. Aleshores el Govern es queda en minoria i no arriba a cap acord.

I ara hi ha qui diu que els grups d’ERC i la CUP del mandat anterior no van donar suport a una proposta similar a la que s’ha aprovat ara. I això és mentida, però mentida de la mida d’una catedral. Els grups d’ERC i la CUP no van donar suport a una proposta restrictiva que no deixava posar usos sòcioculturals a zones residencials i proposava posar-les només als polígons. Nosaltres és tot el contrari.

La comunitat magrebina ens demana de posar la Mezquita al polígon industrial en una d’aquestes naus (l’assenyala en un mapa). Resulta que el polígon no permet ubicar usos sòcioculturals ni esportius que no estiguin a menys de 300 metres de l’autopista, així que aquesta zona, aquestes dues illes que estan al polígon però més lluny de 300 metres, sí que s’hi podria ubicar. Així que ho modifiquem perquè s’hi pugui posar la Mezquita però també un pàdel, una ateneu, un pavelló d’esports o el que es vulgui d’ús sociocultural o esportiu. És a dir, la Mezquita s’hagués pogut ubicar a qualsevol lloc de la vila perquè havien passat els 2 anys i no s’havia pogut arribar a cap acord i el que fem nosaltres és atendre la demanda que ens fa la comunitat i modificar els usos del polígon perquè la puguin fer allà.

Les obres al carrer Dr. Klein, les esteu fent ara perquè d’aquí a quatre anys no se’n recordi la gent?

No.

Doncs heu arribat i us hi heu posat…

És un projecte de govern i vam tenir la sort que va entrar en pressupostos, vam fer un pacte de govern, un pla d’actuació i ens hem posat d’acord. Ara mateix acabem de sortir del despatx on estàvem parlant d’arreglar carrers que comporten contribucions especials. No hi ha més antipopular que les contribucions especials, que les han de pagar els veïns. Estem valorant si fer-ho ara o a final de mandat. Mentre que Dr. Klein no hi ha cap rebombori. Potser gestió de recollida de residus, o de la gestió d’entitats pot donar més problemes que les obres del carrer Dr. Klein, que hi ha queixes però hi ha molta gent contenta i quan estigui fet, es veurà i a la gent li agradarà.

Quan acabaran?

Per la Fira de Nadal.

Altres projectes de la teva regidoria?

Parlar de regidories… pensa que és molt transversal. Arreglar el CEM correspon la gestió a la d’Esports però el tema obres nosaltres. La Tèxtil Rase igual, el tema gestió correspon a Cultura però la gestió de les obres a nosaltres. Un altre projecte és que hem d’ampliar les obres del Carrer Dr. Klein fins a Lluís Llibre, el tros de la carretera de Cànoves. I un altre projecte important són els parcs: adequació de la riera, primer més de verd, però després es vol fer un punt de guingueta per fer vestuaris, bar…

Els grans pressupostos se’n vam amb el CEM i la millora de la Tèxtil Rase. Es vol fer un espai d’ús per les entitats i associacions, sales polivalents, per xerrades, per tallers…

Quan acabareu les obres de la Tèxil Rase?

Abans d’acabar el mandat, 1/2 any per redactar el projecte i dos anys per fer obres, és a dir fins el 2018 segur que estem en obres.

I les obres al CEM, són per arreglar desastres?

No. Hi ha tres parts. Una per arreglar desastres que està als jutjats, una per millorar adequació, arreglar vestuaris, calderes, tubs, i una per fer millores, fer pàdels i augmentar sales i bar. La visió no és com la d’abans. Ara les inversions són molt limitades, tinc aquí al davant la llista: que arreglar l’edifici de la Tele, el pavelló, protecció civil… però de seguida arribes al límit que ens permet intervenció per fer inversions ja que sinó suposarien un deute que podria trencar la nostra capacitat de retorn i d’amortització anual.

I hi ha una altra feina important transversal també, que és com municipalitzar serveis que ara estan externalitzats, com el servei de la neteja. Començar pels més fàcils…

Tornareu amb la Plaça Joan Alsina?

No està previst en aquest mandat. Si pogués es faria. Perquè és un tema interessant de posar endreça. No volem crear problemes, és un sentit polític. Cardedeu s’ha de plantejar uns eixos comercials i de passeig, Dr. Klein, Mare de Déu del Pilar i acabar a la plaça Joan Alsina. Hem d’intentar que dir “el centre” sigui anar des de la plaça Alsina fins a la del centre passejant. És feina d’aquesta regidoria que l’espai públic sigui més amable, prioritzant l’accés a les escoles, passos a vianants, l’actuació de la policia … que les actuacions que fem vagin orientades a això.

Aquesta regidoria és la que té el pressupost més alt, no?

Sí, però perquè també hi ha molt de manteniment. Tenim molts edificis municipals, la despesa energètica són més de 500 mil euros a l’any. Vigilem tot el tema d’energia, ara hem contractat Som Energia…

Tu ets molt d’ERC… Quina relació tens amb la gent de la CUP.

Bé. Per què?

(ric) Està clar que ets molt polític. Em refereixo a si els temes nacionals us afecten en les vostres relacions de Govern.

A mi no. Potser es generen converses però res més. Estem contents amb el pacte, està tot molt ben travat. Estem desenvolupant el que s’ha acordat… Hem mirat els 9 de govern i què podia fer cadascú. Ens reunim cada setmana.

Hi ha reunió de seguiment de pacte?

Tindria sentit però no. Es va seguint el pacte i hi ha tanta confiança que no cal. O que no hi ha cap element que digui que calgui fer-la. Tots tenim la visió i tot anem amb les línies del programa establert i que ens agrada a tots. Cadascú empeny el seu tema i explicar molt, fer molta pedagogia amb la gent…

Be the first to comment on "164 Joan Masferrer"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada