165 Abaixar l’IBI no és d’esquerres. Bonificar impostos, potser tampoc

Abaixar l’IBI no és d’esquerres. Bonificar impostos, potser tampoc

El NAS núm. 165 – novembre 2016 –

Per CUP Cardedeu

Fa pocs dies que s’han aprovat les ordenances fiscals per a l’any 2017. Des de l’oposició es van demanar rebaixes a l’IBI i bonificacions socials. Aprofitarem aquesta columna per explicar per què aquestes propostes no beneficiarien les classes populars.

Els impostos municipals estan pautats per la llei d’hisendes locals, que descriu quins poden ser els tipus i quines són les bonificacions que els ajuntaments poden posar.

Pel que fa als tipus, la llei no preveu els tipus progressius. El tipus de l’IBI, per exemple, és el mateix per a tothom i els ajuntaments no poden modular-lo diferent per a qui té una petita propietat i qui en té moltes i de gran valor. Aquest tipus pla fa que abaixar l’IBI beneficiï les llars més riques. Si tothom pagués el doble d’IBI, qui té una petita casa i ara paga 200 €, hauria de pagar-ne 400 €, o sigui 200 € més. Però qui té moltes propietats i ara paga 3000 € passaria a pagar-ne 6000 €, o sigui 3000 € més. Per tant, malgrat no ser un impost progressiu, sí que és evident que abaixar-lo beneficia els rics.

Pel que fa les bonificacions, la llei en preveu, bàsicament, dos tipus: bonificacions a actuacions ambientalment sostenibles i bonificacions a famílies nombroses. Les ordenances de Cardedeu inclouen moltes d’aquestes bonificacions, però cal saber que sovint són bonificacions regressives: qui té cotxes elèctrics o instal·la sistemes d’aprofitament tèrmic o elèctric sol ser gent més aviat benestant i per saber si una família està en situació de necessitat no n’hi ha prou de comptar quants membres té, sinó que també cal tenir en compte quant ingressa.

Per aquests motius, el que des de la CUP ens sembla adequat és equiparar la pressió fiscal a la dels municipis semblants al nostre i utilitzar aquesta capacitat de gastar addicional per fer polítiques socials més redistributives.

Be the first to comment on "165 Abaixar l’IBI no és d’esquerres. Bonificar impostos, potser tampoc"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada