166 El grèvol, una planta de Nadal

166 columna toni giner.docx

El grèvol, una planta de Nadal

El NAS núm. 166 – desembre 2016 –

Per Antoni Giner

Les festes nadalenques s’acompanyen d’ornaments de colors variats, amb diferent simbologia, entre els quals predominen el verd (l’esperança), el vermell (el foc i la sang), el blanc (la puresa) i el daurat (la prosperitat i la riquesa), sense oblidar que el color vermell el va popularitzar, a principis del s. XX, Coca-Cola en vestir Santa Claus de color vermell per fer-lo coincidir amb els colors dels envasos de la seva beguda.

Aquests colors coincideixen amb els d’algunes plantes d’aquestes festes. És el cas del grèvol (Ilex aquifolium), el galzeran (Ruscus aculeatus), les anomenades flors de Nadal (Poinsettia) o el vesc (Viscum album). A totes elles se’ls atribueix la bona sort i és amb aquesta intenció que es compren per ser regalades amb el desig de portar aquesta bona sort a qui les rep.

El grèvol, o boix-grèvol, és un arbre perennifoli de 2 a 15 m d’alçària, sovint però de port arbustiu, de fulles d’un verd fosc lluent i de marge ondulat i espinós, amb flors petites, blanquinoses, que floreixen d’abril a juny, i amb fruits rodons i vermells. La tradició celta atribueix al grèvol la bona sort i és per això que els celtes celebraven el solstici d’hivern engalanant les cases amb les branques carregades de fruits vermells, tradició que després adoptaria el cristianisme.

El grèvol és una planta protegida per una Ordre de la Generalitat de Catalunya que en prohibeix la recol·lecció, tallada o desarrelament de les plantes o d’alguna de les seves parts. Les branques carregades de fruit que es comercialitzen han de ser de cultius o de fora de Catalunya on no estigui prohibit el seu comerç. Els fruits són, juntament amb les fages, els fruits del faig, els recursos amb què han de viure les poblacions animals de les fagedes a l’hivern, l’estació més dura.

 

Be the first to comment on "166 El grèvol, una planta de Nadal"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

ACEPTAR
Aviso de cookies