168 Escola Nova 21, qui paga mana

Escola Nova 21, qui paga mana

El NAS núm. 168 – febrer 2017 –

Per CUP Cardedeu

Patrocinat principalment per La Caixa i la Fundació Jaume Bofill i impulsat majoritàriament per centres privats concertats, l’Escola Nova 21 es proposa «superar el model d’ensenyament transmissor i fer possible que els infants i joves puguin gaudir a l’escola d’experiències d’aprenentatge rellevants i amb sentit, que els permetin esdevenir persones autònomes amb una vida plena». Si el sistema educatiu ja patia un problema de segregació important, tant pel que fa a classe social com pel que fa a projectes educatius diferenciats, aquests projectes d’innovació afegeixen un altre element diferenciador entre escoles, les que s’inscriguin al programa seran innovadores i les altres, no.

L’escola pública sempre s’ha caracteritzat per la innovació, adaptant-se a una realitat de l’alumnat molt més diversa i rica que la de la privada. Així, mentre creen un corrent d’opinió desfavorable del sistema públic ens tapen el veritable problema, que és la manca de recursos que la Generalitat dedica a l’ensenyament. Cal recordar que, segons la LEC, aquest any 2017 s’hauria d’estar destinant un 6% del PIB i no un 2,05%, que és la xifra actual.

I mentre el pressupost educatiu fa plorar apareixen miraculosament diners, via Diputació, per finançar aquest programa privat. Quins mètodes d’ensenyament farà servir? Quins valors transmetrà? Estarà adreçat a formar alumnes lliures i fomentar la solidaritat, la cooperació, el raonament i l’esperit crític o innovarà per fer alumnes més dòcils, competitius, individualistes i adaptats als criteris del que «necessiten les empreses»?

A Cardedeu gairebé totes les escoles s’hi han adherit. I a banda del perill que s’estigmatitzi les que no en formin part, no hauríem de perdre de vista que la principal responsabilitat recau en la Generalitat i, per tant, que cal seguir lluitant per aconseguir un sistema educatiu públic de qualitat, que formi alumnes lliures i, sobretot, que estigui fora de les mans del sistema empresarial i financer.

Be the first to comment on "168 Escola Nova 21, qui paga mana"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada