169 Plaça de les dones treballadores

Plaça de les dones treballadores

El NAS núm. 169 – març 2017 –

Per ERC Cardedeu

Cada 8 de març se celebra internacionalment el dia de la dona treballadora, una data que ens serveix per a la reivindicació feminista i per visualitzar que cal seguir lluitant contra qualsevol ofensiva masclista i patriarcal.

La instauració d’aquesta jornada prové d’uns fets ocorreguts a Washington el 1908. Un grup de treballadores d’una fàbrica tèxtil van proposar una vaga per reivindicar la reducció de 16 a 10 hores de treball diari, i deixar de cobrar 1/3 del sou dels homes per passar a cobrar el mateix que ells, entre altres mesures per exigir sortir d’una situació inhumana. L’amo va tancar les portes, hi va calar foc i 129 treballadores van morir en l’incendi. Les socialistes nord-americanes sortiren al carrer cada any i només dos anys més tard promovien el sufragi femení. El 1911 les europees també es van unir a les reivindicacions en aquesta diada.

És amb aquest mateix esperit reivindicatiu que l’espai a tocar de la fàbrica Tèxtil Rase, que ha quedat arranjat com a placeta, s’anomenarà des del 8 de març d’enguany: “Plaça de les dones treballadores”, en homenatge a la lluita feminista pels seus drets laborals i socials, i tot recordant també el dur treball de les dones durant el segle XX a l’anomenada Fàbrica Vella. Un granet de sorra més, també, per feminitzar un carrer fins avui marcadament masculinitzat. I un granet de sorra més per la memòria en aquest espai de la Tèxtil que ben aviat serà un gran espai de cultura i d’activitat per les entitats cardedeuenques, amb l’arranjament de la nau central i els magatzems, en un projecte que és clau per impulsar encara més un dels punts més forts del nostre poble: la gran activitat cultural i associativa i l’esperit de transformació i d’implicació comunitària que generen.

Avancem cap a una societat igualitària també des dels ajuntaments. El ferm compromís per incorporar la perspectiva de gènere a les pràctiques públiques i el foment de la igualtat i la coeducació, treballant des de les escoles del municipi, són ja realitats. Avancem, però queda molta feina per fer, i per reivindicar-ho sempre i no oblidar-nos-en mai, a Cardedeu tindrem un espai que ens ho recordarà cada dia.

Be the first to comment on "169 Plaça de les dones treballadores"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada