175 40 anys

40 anys

El NAS núm. 175 – octubre 2017 –

Per Josep Jallé

Mitja tarda de l‘1-O. Quan llegiu aquestes ratlles encara hauran passat més coses en les nostres vides personals i socials. Més dels darrers dies, mesos o anys recents. Però l’estat d’ànim, fester i jovenívol, no se’n pot estar de dir-vos amb quina alegria avui he compartit ambients a dues viles del nostre país, aquesta i una marinera. L’alegria post votació, les fotos davant l’urna, els ulls espurnejant de satisfacció de veïns i veïnes amb una alegria mai vista en les trobades ordinàries al carrer.

Mai, tret del dia de la mort del dictador allà al bar Pontevedra del carrer Santander a Barcelona, recordo aquest estar envoltat de gent entusiasta i expectant davant un futur carregat d’esperances. Van tancar el local i va córrer el xampany a pleret, sense pors i amb l’esperança pel que construiríem pels nostres fills.

Avui he rejovenit tant que m’he traslladat a aquells any i abans i tot. Als finals dels anys 65 quan corríem davant els grisos, carrer Pelai avall, cames ajudeu-me, fins que podíem guarir-nos en alguna escala. Lluitàvem per la llibertat, com ara, 40 anys després. D’aquí la sorpresa de les generacions actuals per la violència de les forces d’ocupació front a les urnes. No canvien, només en algunes formes, perquè és l’ADN messetari, de colònies assimilades i oligarquies cooperadores. Per a bastants de nosaltres cap sorpresa. Ni per a Machado que va dir ”En España de cada diez cabezas, nueve embisten y una piensa”. Tot un optimista.

La joia del dia, personal, ha estat exercir la coherència. A la seva Constitució 1978 vaig votar No. No a una monarquia franquista encolomada, article 2n. Avui he pogut votar Si a la República, i de retruc, altre cop, no a la monarquia.

He esperat 40 anys, però ha pagat la pena. Salut!

Be the first to comment on "175 40 anys"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada