175 Enric Pelegrín de BOCA-BOCA

175 boca boca N3580

El NAS núm. 175 – octubre 2017 –

Enric Pelegrín: “Tenim la sort que amb els nostres clients hem fet una gran colla”

El Boca a boca celebra a l’octubre el seu primer aniversari i ja té un lloc destacat per les seves truites, hamburgueses i tapes

Per Núria Aymerich

Si entres al Boca a boca veus al fons del local la cuina rodejada de parets de vidre i, treballant a dins, l’Enric Pelegrín, amb el barret al cap i el davantal a la cintura. Ell és l’artista dels plats que, coincidireu amb mi, són per llepar-se els dits.

L’Enric hagués preferit no fer l’entrevista, no li agrada massa això de parlar, ha estat cosa de la Mònica, la seva dona. Ell és més aviat tímid i reservat, per les seves venes corre sang del ram de l’hosteleria i tota la vida hi ha estat treballant rere el taulell. El mires als ulls i veus un home que ha viscut molt. És ell qui fa les tapes, les truites o les hamburgueses que ja l’han fet famós a Cardedeu, perquè els veïns són els que han fet el “boca a boca” i li omplen el local.

A les nits també hi és la Mònica i entre els dos tiren endavant un petit restaurant que els ha permès tornar a somiar.

Abans d’arribar aquí, què has fet?

Venim de família d’hosteleria, de tota la vida, a Badalona. Jo venia a Cardedeu a muntar a cavall, fa molts i molts anys. Va morir el meu sogre i vam voler fer un canvi en la nostra vida i vam venir aquí.

Hem tocat una mica de tot: els bars dels cinemes de Badalona, una cocteleria, restaurant a Badalona, a Barcelona… forn, degustació, restaurant, menjar per emportar…. Porto un recorregut!

Però ets molt jove, quants anys tens?

Tinc 45.

Vas començar molt jove…

Als 18 ja em vaig fer càrrec de la cocteleria. Treballar a la nit. Però després et cases, tens fills i has de deixar la nit i vam muntar el forn-cafeteria, després també un restaurant, però se’ns va fer molt gran, massa feina. A més la meva dona es va posar malalta i no podíem amb tot. Primer vam deixar el restaurant, després la cafeteria, vam tenir la botiga de menjar per emportar i després, quan el meu sogre va morir, vam anar a Barcelona, al seu restaurant.

Quan fa que viviu a Cardedeu?

Vivim des de fa uns 10 o 11 anys al Fou i per tant baixàvem a treballar cada dia a Barcelona.

Ens feia gràcia muntar a Cardedeu alguna cosa però feia por. Al tenir els fills que anaven a escola a Sant Antoni, doncs fèiem més vida allà. A Cardedeu veníem a passejar, voltar… Per tant no teníem amics aquí, ningú ens coneixia… però va haver un impàs, vam tenir l’oportunitat d’agafar la cafeteria del pàdel del Fou, a sota de Can Llança, i allà vam estar 1 any. Al principi combinàvem Barcelona i El Fou però era molt i molt cansat. Vam poder vendre Barcelona i ens vam quedar només amb El Fou.

És així com, portant-la, vam conèixer molta gent, de Cardedeu, Llinars, Sant Antoni… i com que vam fer molt bona feina, tothom ens animava i ens va donar l’empenta per venir aquí.

Quan va ser això?

El 8 d’octubre farem el primer aniversari.

Com decideixes quedar-te aquest local?

Primer vam mirar per la zona però no trobàvem res que ens agradés. Volíem muntar alguna cosa a Cardedeu i molta gent ens deia “El Granat”. Al principi no em feia el pes perquè malgrat estar al centre, sembla que el poble s’atura a l’església. A més, a la nit aquí no hi ha ningú pels carrers…

Al final ens ho va dir tanta gent que vam decidir quedar-nos-ho. Vam mirar què hi havia a la zona i vam voler que fos diferent. Cafeteria sí, però desmarcant-nos dels altres i vam decidir que faríem tapes, truites… menjar fàcil i preus assequibles.

Fas menús…

Esmorzars, dinars, berenars, sopars…

175 boca boca N3557I tu estàs tot el dia?

Jo obro i tanco, sí.

I quan descanses?

A la tarda puc marxar una horeta per descansar o per jugar al pàdel.

Per descarregar energies?

Exacte, per evadir-me. Però només quan puc.

Estàs content?

Molt. Se’ns ha quedat fins i tot el local petit!

Estàs pensant ja en canviar?

A vegades venen ganes, però també són més mals de cap. A mi “me va la marcha”, així que no ho descarto, però a poc a poc.

Boca a boca, per què?

En un principi perquè vaig pensar que com que hi havia poques persones que ens coneixien, la gent ens acabaria coneixent pel boca a boca. Com que no ets de Cardedeu, ets un estrany, així que m’hauria de conèixer la gent pel boca a boca: “L’Enric del pàdel ha muntat a Cardedeu…”, saps? el boca a boca.

La teva especialitat són les tapes i truites?

Potser les truites més que les tapes. Fem molta varietat.

Quin és el teu plat “estrella”?

Les truitetes surten molt, tant al migdia com a la nit. Tenim molta varietat.

Truites de què?

La de patata i ceba agrada moltíssim, i la de verduretes, i la de carbassó i ceba, botifarró amb patata, amb xoriço picant del Bierzo i pebrotet… Ah! I les nostres hamburgueses també són molt famoses! Diria que venem més hamburgueses que truites. Són peces que les fem nosaltres, de 200 grams… molt i molt bones.

Mala hora per fer-te l’entrevista, fa molta gana… I menú?

Sempre tenim un plat d’amanida, un de pasta i un de verdura. I de segon pollastre a la planxa, un guisat, croquetes… Però el menú ens costa… igual un dia fas 10, un altre 20 i l’endemà 8…

Com es preveu doncs?

Has d’intentar fer coses que puguis elaborar al moment o que puguis treure’ls l’endemà. I no fer grans quantitats.

I de tapes?

Els cargols, els callós, los morritos, les braves, però són de veritat, de patata patata. Congelat toquem el just.

Ara és molt complicat fer un tallat… i el tema al·lèrgies…

Llet de soja, de civada, llet natural, desnatada, les al·lèrgies… el tema del gluten, hauries de tenir una cuina només per això. Així que el que fas és comprar coses que estan preparades per els celíacs. I els vegetarians, els vegans… tot i que no en tenim gaires d’aquests en el nostre establiment.

Compres per internet?

A mi m’agrada que els comercials em vinguin a veure. Si em truquen per telèfon, em molesten. Jo treballo per internet molt poc, el banc i res més. Els comercials venen i et diuen les ofertes… a mi m’agrada el tracte. Hi ha empreses grans que només ho fan per telèfon i a mi no m’agrada. Jo vull que vinguin. A vegades després de mirar-ho tot, prefereixes al comercial que et ve a veure. És diferent.

Com t’ha acollit Cardedeu?

Molt i molt contents. Hem tingut una molt bona resposta. Els veïns molt bé, són gent encantadora i això que els podem molestar. Mirem de respectar molt l’horari però ells són fantàstics.

Quin perfil de gent ve?

De tot tipus, un perfil molt ampli. Potser el que no tenim és gent molt jove. Colles, jubilats, famílies… Hem fet molta pinya i tenim molts clients que venen sempre.

Tu sempre estàs tancat a la cuina, no?

Als matins no, però al migdia i nit sempre. Tot i això m’agrada sortir i parlar amb els clients. Estic molt i molt tranquil amb la gent que treballa aquí, amb la meva dona per suposat, però m’agrada sortir de tant i tant i parlar amb el client, a veure si li ha agradat.

I també perquè m’agrada tenir el contacte jo amb els clients perquè ja m’ha passat que el cambrer ha marxat i s’ha emportat el client.

Què t’agradaria canviar?

El que volem fer és renovar carta, posar coses noves, posar plats de temporada. Per exemple, els callós a l’estiu, no venen de gust…

Ja, però no em referia a això que és més del teu dia a dia…

Ens agradaria que la gent pogués sopar a l’hivern a fora.

Tapar la terrassa?

Tapar-ho no em deixaran, no deixen tenir res al carrer, cada nit has de recollir taules i cadires…

No t’ho deixen o és perquè no t’ho prenguin…?

No, no, l’ajuntament no deixa. És normativa. No hi ha cap bar que deixi les coses fora a la nit. Potser al migdia sí, però a la nit res de res.

L’ajuntament et posa les coses fàcils o impediments?

Impediments no, però tampoc faciliten les coses. Hi ha una normativa i l’has de complir. El local estava mig muntat però no estava legalitzat perquè la gent d’abans no van acabar d’activar la llicència, així que em vaig trobar que el que havien lliurat els anteriors no va servir de res i vam haver de tornar a presentar els projectes i això ens va suposar un pico més que no ens esperàvem.

I aquesta pissarra, és molt xulu com ho tens anotat tot… 
175 boca boca N3553

Això ho va fer en Dani, que també es de Badalona i va venir a parar aquí. Es dedica a fer pissarres, aquí al poble en té vàries. Tu li dius i t’ho fa. I si no t’agrada, doncs ho torna a fer. I aquesta altra banda, on poso el dia a dia, la faig jo.

Tens una lletra molt maca!

Al costat de la del Dani…. Segur que és perquè vaig anar a un cole de pagament (riu).

No m’has dit el teu projecte de futur….

Jo em veig en un local més gran.

Vols complicar-te més la vida….

Mira, saps que passa? Nosaltres hem passat una època molt dolenta. Estem aquí per coses que ens ha passat i que ens va fer tocar fons. Mica en mica estem tornant a recuperar-nos. Aquí ens ho hem jugat tot. Podria haver decidit treballar per a un altre i segur que ho faria molt bé, però estic acostumat a treballar per a mi. I els ingressos tampoc són els mateixos i nosaltres tenim moltes despeses…

Però esteu molt contents de com va tot, no?

Molt. Hi ha dies que veig molt clar que m’agradaria ampliar i d’altres que penso que no vull córrer. Si aconsegueixes fer un bon equip per poder delegar, és el que et permet ampliar.

Tenim moltes il·lusions però s’ha d’anar a poc a poc.

Vols afegir alguna cosa?

Tenim un ventall molt gran, des d’un entrepà, una amanida, una pizza, tapes amb molta qualitat i tot a molt bon preu. I m’oblidava! També tenim una gran varietat de vins de la terra, i de Cardedeu, tenim molts dels de l’Abad, Mamella de monja, Paraules d’amor…. També tenim cerveses, com la de St. Jordi, la de Còmic que és d’un argentí que viu a Cardedeu des de fa temps…

De sobre, uns clients que han entrat fa poca estona, s’afegeixen a la conversa, i em diuen: “Núria, posa que l’ajuntament el deixi tapar la terrassa!!!

Be the first to comment on "175 Enric Pelegrín de BOCA-BOCA"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

ACEPTAR
Aviso de cookies