179 Insistim en el residu zero i el reciclatge

Insistim en el residu zero i el reciclatge

El NAS núm. 179 – febrer 2018 –

Per CUP Cardedeu

Parlar, i sobretot malparlar, de la gestió de residus és suculent pels discursos retòrics d’oposició assedegada de notícia, però convé informar-se i prendre consciència.

El passat desembre es va retocar la proposta inicial de taxa d’escombraries. S’havia plantejat en 5 tarifes per a domicilis, en trams entre 60 i 180 euros, en base al valor cadastral dels habitatges, per fer que els habitatges pretesament més rics paguessin fins a 44,50 euros anuals més, i els habitatges més pobres paguessin fins a 75,50 euros anuals menys. La proposta es va emplaçar a un estudi acurat de com revertir aquesta taxa sobre qui més té, tornant a la proposta d’un import únic: 135,50 euros anuals per cada habitatge, una taxa baixa respecte altres municipis.

Que no ens enganyin: la proposta de taxa no recaptava més (només es distribuïa diferent), i tampoc tenia res a veure amb la implantació del sistema de recollida porta a porta a Cardedeu, que s’ha explorat però no es preveu implantar a curt termini.

El porta a porta és l’únic sistema que reporta els nivells de reciclatge que exigeixen les institucions europees i catalanes en matèria de residus (fins a un 70% el 2030) i, que de no ser aconseguits, sí que suposarà un encariment cada cop major pel tractament dels residus no separats que van a parar al contenidor de resta. Alhora, elimina l’anonimat dels residus, i fa possible allò de “que pagui més qui més brossa produeixi” o “que pagui més qui no recicli” que és impossible concretar amb contenidors al carrer.

No és una dèria cupaire, és consens entre els experts en matèria de residus de diversos colors polítics: o reciclem més o sí que pagarem més! Cardedeu està en un insuficient 40% de reciclatge dels residus que produeix. Més val no entretenir-se amb debats partidistes i insistir fermament amb el reciclatge perquè ja toca!

Be the first to comment on "179 Insistim en el residu zero i el reciclatge"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada