25 anys de Fira de Nadal i del Torró Artesà

Aquest 2019 ha estat de les més concorregudes —

La Fira de Nadal i del Torró Artesà de Cardedeu s’ha celebrat enguany els dies 13, 14 i 15 de desembre. Els actes de la Fira comencen, realment, el diumenge anterior, a l’ermita de Sant Hilari, on organitzadors i el mossèn encenen i beneeixen el foc. Aquest es baixa fins a l’església de Santa Maria, on es guarda fins al dia que es fa l’acte inaugural.

Divendres

Així, divendres dia 13 es va portar el foc a la plaça de sant Corneli i d’ell s’anaven encenent les torxes que acabaran fent les fogueres.

Ja el dia de la inauguració es va notar, però dissabte i diumenge es va constatar encara més: Aquesta 25a edició ha estat una de les més concorregudes. Pep Duran ho ha comptat, amb una metodologia que ajusta força la realitat, ja que es fa comptant en un lloc on passen gairebé tots els visitants: on neix el carrer Dr. Klein de la plaça de Sant Corneli. Recompte físic durant 5 minuts de la gent que passava per un punt concret de la Fira. Aquest recompte es va fer un o dos cops per hora, amb la qual cosa podíem extrapolar aquesta assistència per franges horàries. El resultat: 32.700 persones.

Divendres s’inaugura oficialment. A les vuit del vespre parla primer Mercè Jubany, la presidenta de l’AAVV del Centre, que destaca que aquesta és la 25ª Fira de Nadal i del Torró Artesà. De com a l’inici només eren 35 parades i ara n’hi ha més de 180, Això és resultat d’un esforç col·lectiu i fa agraïments a tots els qui ho fan possible, diu, i segueix recordant la necessitat de preservar les tradicions en uns temps que dolen el que està passant al país.

Després ho fa Josep Ribalta, el Pregoner. Va ser un dels fundadors de la Fira, i fa broma de com se’l coneix: l’Avi Virutes, en Josep de Can Sila, Pep Ribalta el fuster… Recorda com en una de les primeres reunions de la acabada de fundar Associació de veïns del Centre de la Vila, Eduard Navarro va parlar de fer una Fira de Nadal i com van posar fil a l’agulla. Varis dels qui van donar la primera empenta ja no hi són i se’ls enyora. El mateix Navarro, l’Andreu Cruixent, l’Eugeni Casanoves… i com es va reunir 35 parades amb carpes de diferents formes i colors, estufes de butà i entusiasme. Cinc d’aquells paradistes encara hi són i no han fallat mai. La Floristeria Parera, Flors Clara, Granja Can Bordoi, Cicles Ruaix i Calçats Lluïsa. Tot es va poder tirar endavant pel suport de l’Ajuntament, amb l’alcaldessa, Cristina Viader i del regidor Àngel Massip.

Després parla el Convidat d’Honor, Alexandre Codinach, cofundador de l’AAVV i un dels impulsors de la Fira.

Codinach s’acompanya del seu nét Jan, i comença fent broma que 19 vegades li han demanat que sigui breu. Un cop presentat el net, de 10 anys, diu que la seva intervenció tindrà dues parts, la primera cantada, ho farà un cantautor que fa molts anys ho va fer a l’Esbarjo, i amb una lletra que és mirall de molts dels qui estan aquí.

Sona la música i la veu de Raimon, destacant la frase “Sou molts els qui lluiteu i calladament treballen”, i la idea que no et trobes sol, “sou molts més dels que ells diuen”. Acabada la música gairebé tot el públic aplaudeix. Dic gairebé perquè un regidor dels presents posava cara de circumstàncies i tenia les mans caigudes.

Codinach va referir-se al número 25, que és moment de moltes coses, noses d’argent en un matrimoni, en estar en una empresa… i ara aquí, a la Fira, s’ha passat de 35 a 187 parades, gràcies a aquesta gent invisible, que treballa calladament, gràcies a les institucions i a tots. Ara hem d’anar cap a les noses d’Or, diu. Cal trobar el relleu, i dels qui estan aquí, no tanta tauleta ni tant mòbil i més posar-se a fer coses. “Acabo, però abans vull dir que fa 2019 anys va néixer Jesús, lluny, però va fer Nadal, que porta totes aquestes coses” Acaba dient a Jan, emocionadament, que ara té 10 anys, que torni aquí a 25 anys, a Cardedeu, el poble on va néixer el seu avi i al veure la Fira digui: quina gent més ferma que hi ha aquí.

I dirigint-se a tots: Que sigueu molt feliços!

El següent a parlar és l’alcalde, Enric Olivé. Després de fer salutacions, diu que en el darrer terç del segle passat gent jove de la vila van fer moltes propostes. Esportives, de cultura, d’artistes plàstics, teatre… amb la creació d’una ràdio pròpia i d’una televisió. Es van recuperar coses tradicionals i es va fer un sòlid teixit associatiu, que ens fa especials, Cardedeu es va convertir en un laboratori espontani de canvis. Demana a la gent que estant dins, o no, de les associacions i entitats es mantingui aquesta situació.

Acaba amb un Bona Fira i Bon Nadal.

Es fa l’encesa de la foguera, amb quatre torxes que porten els qui han parlat, i mentre, l’Agrupació Coral Cardedeuenca canta nadales. El fum s’entesta a anar cap a ells, i a la segona canvien de lloc, però el fum els persegueix perquè el vent varia la direcció.

L’exposició de pessebres a Sant Corneli va tenir la seva anècdota. El pessebrista professional que cada any feia el principal, en Lluís Torres, va tenir problemes a darrer moment i no va poder venir. La capacitat de reacció dels organitzadors va permetre reunir pessebres de particulars i es va poder fer una bona mostra, entre ells tres d’infantils. A la mateixa capella hi havia un recull de fotografies de les 24 Fires de Nadal anteriors, a més de programes i cartells, a cura, principalment, de Víctor Busquet, que a més, va fer un escrit recull de les nits de Folk i de Jazz que es van fer el darrer terç del segle XX, text que s’ha publicat en el llibret programa de la Fira.

Les més de 180 paradetes tenen articles amb motius nadalencs tant d’alimentació com de regal i moltes coses d’artesania. Els tradicionals torrons artesanals, entre els quals en destaca el torró de borrego, van ser de les més concorregudes.

La 25a Fira ha tingut novetats: l’AV del Centre va convocar un concurs de fotografia “Fira de Nadal de Cardedeu 2019” a la xarxa social Instagram. Les fotos preses durant els dies de Fira havien de dur l’etiqueta #fnadalcardedeu19 i optaven a tres premis que contenien lots de sopar al Tarambana, a can Ferran, anar al cinema Esbarjo, i PassMuseum que donava el Museu, un massatge a La Font, llibres i ampolles de ratafia i de cava.

Precisament aquest cava estava etiquetat expressament per a aquesta 25a edició de la Fira.

Una variació sobre altres anys ha estat el concurs “Qui l’encerta se l’emporta”. En els primers anys hi havia un gall exposat i la gent apostava per endevinar el seu pes, i que l’encertava o s’hi acostava més se l’enduia. Es va substituir després el premi, a Cardedeu ja som molt urbanites, i un gall viu era un problema, es donava un pernil. La legislació sobre animals vius va variar, i grups animalistes van estar uns anys creant problemes respecte al benestar de l’animal, tot i que no passava fred, a la nit es recollia… Denuncies, vingudes dels Agents Rurals i discussions han fet que “els animals no toquin els nassos i deixin fer la festa en pau” i en aquesta edició el que s’hagi de valorar sigui quants galets hi ha dins d’un cilindre, que s’ha exposat durant tota la fira

Dissabte

Dissabte hi ha dos fets que s’inclouen al programa de la Fira. Per una banda el Mercat de Pagès, com cada dissabte, i per altre l’intercanvi de cromo al local de la Penya Barcelonista, en el proper carrer Hospital. S’aprofita també aquest intercanvi per recollir material esportiu per a fer-ne ús solidari. Aquesta activitat d’intercanvi té el problema que venen principalment infants amb els seus pares, que pregunten per si algú té cromos de Fantasy Readers, de la Lliga, de Pokemon… i tenen pressa per anar a la Fira, no quedant-se, i potser al cap de vint minuts en ve un altre volent canviar el mateix, però ja no té interlocutor. Tot i la bona voluntat de Xavi Betran, que agafa telèfons per avisar si algú vol intercanviar tal o qual col·lecció el format hauria de ser diferent.

Tallers de fanalets, de fer tions, xocolatada amb coca a la tarda a la plaça Sant Joan, amb el detall que qui la vulgui sense lactosa ni gluten pot anar a la parada de Maurici Cot, a la plaça Clavé, van mantenint l’interès a passejar per

la Fira.

Un inflable per infants a la part de la carretera de Cànoves, on estava al matí el Mercat de Pagès, una cercavila i fer cagar el tió són el preludi d’una de les coses més esperades de la Fira: l’Escudella de la Fira. Llargues cues es formen per prendre’n un plat, i és tanta la gentada que aquest any no n’hi ha hagut prou… Es van repartir 1270 racions de xocolata i coca i 70 racions més sense gluten ni lactosa i unes 2000 racions de l’escudella.

Diumenge

Diumenge, des de la Pista Coberta del Pompeu Fabra es va fer una Caminada Solidària per a “La Marató de TV3, organitzada pels Senglars de Cardedeu. A mig matí, a la plaça Clavé l’escola “Viu la Música” va fer un concert, i més tard es van fer sardanes, amb la Cobla Genissenca. A la tarda va ser l’escola de Música i expressió Can Canturri la que va fer el seu concert de Nadal.

El Museu tenia les portes obertes, es va fer una visita teatralitzada amb les “Memòries d’en Balvey”. El bon temps va atraure moltíssima gent, les parades van estar en conjunt molt concorregudes i sovint era difícil caminar per alguns trams.

El repartiment de torrades untades amb formatge, sobrassada, allioli o xocolata amb avellanes va tornar a portar cues a la foguera, no tant com per l’escudella, però sí que una torrada gratuïta fa moure a molta gent.

L’Arbre dels desitjos va anar omplint-se i el cert és que aquest any amb molta varietat d’anhels. Presos lliures, pau sense guerres, salut, amors, un que deia “que Franco vuelva al Valle”, aprovar l’examen, comprar-se un cotxe, que toqui la loteria, ser la millor en handbol i un alegrant-se que s’acabés el concurs amb el “gall d’indi”. Algú altre que espera una criatura, “que neixi fort i sa”.

 

El recompte dels galets del concurs “Qui l’encerta se l’emporta” en el que s’havia d’encertar quants n’hi havia en un recipient transparent de forma cilíndrica, va causar molta expectació. El resultat va ser 1127. Ningú va encertar la quantitat exacta, però dues persones van fer la millor aproximació, dient 1125 galets. Es va fer un sorteig entre les dues persones i va sortir guanyadora la Marta Serret, de Cardedeu.

Pep Duran, el qui no deixa anar el micro que comenta i avisa dels actes de la Fira, va recollint dades curioses. Sobre les quantitats apostades: la que més persones van dir va ser la de 1714 galets, la més petita va ser de 106 galets i la més gran 5733. La mitjana de totes les quantitats que es van dir va ser de 1090 galets.

També inclòs en la programació de la Fira hi ha el Concert de Nadal, que es va fer dins l’Església, totalment plena amb gent de peu.

En la presentació de l’actuació, Alfons Riera, el President de la Coral, va recordar que la setmana següent es representarà El Cant de la Sibil·la, amb escenografia dirigida per Oriol Genís, i que ja es pensa a fer-ho cada any tractant de superar sempre l’anterior i fent canvi de solistes. Va acabar desitjant Bon nadal a tots, malgrat hi hagi gent a la presó.

A partir dels participants del concurs “Qui l’encerta se l’emporta” on es preguntava la població de procedència, i tenint en compte que es tracta d’una mostra de 650 persones, podríem tenir una visió general per saber d’on ens vénen a veure.

En aquest sentit el resultat ha sigut el següent: Un 59% dels visitants de la Fira són de Cardedeu (L’any passat amb la mateixa mostra va ser un 49%). Si ho mirem per comarques, un 76% dels visitants són del Vallès Oriental. La segona població de procedència és Barcelona amb un 8%. Hi ha 76 Poblacions diferents. Des de Mallorca, Reus, Ulldecona o Sant Joan de les Abadesses… D’aquestes 76 poblacions, només un 36% són de la nostra comarca.

Be the first to comment on "25 anys de Fira de Nadal i del Torró Artesà"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

ACEPTAR
Aviso de cookies