Enric Olivé ha estat escollit alcalde per majoria absoluta

Un Ple d’investidura amb moltes connotacions polítiques en el moment de prometre la Constitució —

En el Ple del 15 de juny, Enric Olivé i Manté ha estat escollit alcalde. Durant la sessió constitutiva, tots els regidors i regidores electes han pres possessió dels seus càrrecs. Aquesta és la nova composició de l’Ajuntament de Cardedeu per al període 2019-2023:

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC)

Enric Olivé i Manté, Núria Pujolàs i Puigdomènech, Rafel Caballeria i Perramon, Dolors Sala i Lligoña, Miquel Pujadas i Subiranas, Verònica Vidal Oltra i Ramon Arribas i Quintana

Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC)

José Quesada Tornero, Gloria de la Llave Cuevas, i Victor Serrano Vázquez

Candidatura d’Unitat Popular (CUP)

Laia Muñoz Casanovas i Hug Lucchetti Barba

Junts per Cardedeu (Junts)

Jordi Nadal i Cantó i Rosa Maria Julió i Prats

Gent pel Canvi (GpC)

Álvaro Blanco Álvarez

Ciutadans (C’s)

Enrique Jimeno Fernández

Cardedeu en Comú Podem (ECP)

Enrique (Kike) Fuentes Álvarez

El Ple de constitució té una estructura fixa i institucionalitzada. Primer es constitueix la Mesa d’edat, formada per les persones electes de major i menor edat, que són les primeres a fer la pressa de jurament, o promesa, seguides de la resta de regidores i regidors de les diferents opcions polítiques. Així es dóna per constituïda la nova corporació municipal.

A continuació, es procedeix a l’elecció de l’Alcaldia a partir de les candidatures presentades. Obté l’Alcaldia el regidor o regidora que obtingui majoria absoluta, i si no és així, la persona electa que encapçala la llista més votada.

Després es dóna veu als diferents membres del nou Consistori.

Així Gloria de la Llave i Alvaro Blanco formen la mesa d’edat i són els primers a prometre o jurar la Constitució. De la Llave ho fa prometent i Blanco també, però afegint que per imperatiu legal.

Seguidament ho van fent els altres regidors, començant per Enric Olivé, que afegeix a l’imperatiu legal que ho fa per expressió democràtica de la ciutadania per seguir treballant per una Catalunya justa, democràtica…

Enric Jimeno interromp demanant que la fórmula s’ajusti a llei i que farà una acta. “S’ha de dir el que diu la Constitució”.

Núria Pujolàs també promet per imperatiu legal i s’estén en el fet que és dona, de classe baixa i nació oprimida, i per tant tres vegades rebel.

Torna a interrompre Jimeno, entre xiulets del públic. No accepta això de nació oprimida i demana que consti en acta la seva protesta i així anar al Jutge electoral.

Rafel Caballeria ho promet per imperatiu legal i des del compromís republicà, reclama la llibertat dels presos polítics i la creació de la República Catalana. Segueix amb un llarg parlament que va ser la constant dels regidors d’ERC.

Dolors Sala també ho fa per imperatiu legal i diu que treballarà per a totes les persones del poble i per una Catalunya lliure

Miquel Pujadas també promet per imperatiu legal, amb un llarg parlament que acaba amb el puny alçat i un “Visca la terra” que el públic acaba amb un “lliure”

Verònica Vidal també ho promet per imperatiu legal i afegeix el llarg discurs reivindicatiu de llibertat i independència dels regidors d’ERC.

Ramon Arribas fa el mateix, dient que cal una República catalana i la llibertat dels presos i preses polítiques.

En arribar el torn als regidors del PSC, tant José Quesada com Víctor Serrano ho fan amb un “Sí, prometo”.

Laia Muñoz ho promet per imperatiu legal i pel dret a l’autodeterminació dels Països Catalans.

Hug Lucchetti promet per imperatiu legal treballar per Cardedeu, sense renunciar als drets dels Països Catalans. Acaba amb un “Contra el feixisme ni un pas enrere”.

Jordi Nadal ho promet per imperatiu legal, així com Rosa Julió.

Enrique Jimeno: “Si, prometo”

Kike Fuentes ·Si, prometo, y siempre con lealdad al pueblo de Cardedeu”

Acabat aquest tràmit la Secretària pregunta quins caps de llista es presenten per a ser alcaldes, i ho fan Olivé, Quesada, Nadal i Jimeno. La votació es fa amb paperetes, cada regidor s’aixeca i diposita el seu vot a l’urna, i n’hi ha 10 per a Enric Olivé, 3 per a José Quesada, 2 per Jordi Nadal, 1 per a Enrique Jimeno i 1 vot en blanc.

Aplaudiments per a Enric Olivé, que renova com alcalde, que accepta el càrrec, que promet per a imperatiu legal fins a la proclamació de la república, sempre compromès amb la llibertat i solidaritat amb els presos polítics.

Els diferents grups prenen la paraula després, començant per Kike Fuentes, que diu que han votat en blanc perquè encara no s’ha superat la política de blocs. Els trobaran en tot el que sigui polítiques socials, d’habitatge, però no en blocs ni participant de tot el que sigui confrontació.

Jimeno agraeix a tot el poble que ha dipositat la confiança en ell. Assumeix el càrrec de regidor amb honor, amb una família que ja fa diverses generacions participa, ja que no hi ha millor manera de respectar al poble que treballar per tots amb voluntat de concòrdia. Amb compliment de la llei per respectar el dret a tots els cardedeuencs i cardedeuenques. (Aquí passa al castellà) No es pot privatitzar el que és de tots, demana a la nova Junta de Govern que compleixin la llei. Creu que es parla en els dos idiomes i els dos s’entenen. S’ha de treballar perquè Cardedeu sigui cada cop millor i Ciutadans dóna la benvinguda al nou equip de Govern, al que recolzarà en les iniciatives pel bé del poble.

Alvaro Blanco dóna les gràcies als 754 vots i felicita Enric Olivé. Han votat a la llista més votada. Desitja un municipi igualitari i participatiu. Posarà esforç per millorar-lo i “com a regidor no hi ha millor repte que treballar pel poble que m’ha vist créixer” Els trobaran a l’oposició en coses que no respectin la convivència.

Jordi Nadal comença per recordar a presos i exiliats polítics, per part de l’Estat, i recorda que molts d’ells són elegits. Repeteix paraules de Rull, que vol que els nostres fills visquin en un país lliure. Els 100 dies de gràcia es donen a un nou govern, i no és el cas. Espera que es compti amb l’oposició, ho demana pel bé de Cardedeu. “Visca Cardedeu i visca Catalunya lliure”.

Laia Muñoz felicita l’Enric. Fa uns minuts, diu, ha hagut de prometre per imperatiu legal moltes coses, un text que sotmet al poble. Fa un balanç dels 4 anys darrers, en que s’ha pogut fer coses que semblaven utòpiques, i que es pot seguir millorant el poble. Parla del nou pacte de govern, que els permet tenir un peu per poder seguir treballant en el seu projecte: l’emergència social l’habitatge, mobilitat sostenible, gestió pública del sol… i agraeix la tasca de les assemblees, de la Marta i el Benet, i recorda que “estem aquí per no haver retrocedit”.

José Quesada saluda a regidors i regidors i a l’honorable Conseller Chakir El Homrani (primer que el cita, tot i estar a la sala des del primer moment). Agraeix el suport de la família i votants, dóna benvinguda als nous companys i als grups ECP i C’S i felicita Enric Olivé. Estan a l’oposició, com a segona força, avançant per obtenir l’alcaldia en propers mandats. Són un partit essencialment municipalista i d’esquerra. Volen tornar a posar a les persones al centre i seran exigents en l’ús de l’espai públic i que no hi hagi andròmines com el que hi ha a la plaça Alsina. Seran actius en habitatge i lluitaran per modificar el projecte de la Tèxtil Rase, que sigui per a tothom. S’ha de recuperar la convivència, dialogant de manera clara i sense condicions. Cal un retorn a l’institucionalitzat de la institució, Cardedeu és divers, de tothom. Porta, diu, 29 anys treballant a l’administració pública i tinc clar que s’ha de treballar amb sentit institucional i arribar a acords respecte als símbols que es pengen, les manifestacions no han de ser abusives ocupant tot l’espai públic.

Miquel Pujadas comença amb agraïments, però després s’esplaia en un discurs de cinc minuts. “Ara fa un moment, molts dels electes aquí presents hem jurat o promès el càrrec de regidor o regidora amb l’afegit «per imperatiu legal» i algunes consideracions més; i això és el mínim que podem fer per dignitat i coherència en un dia com el d’avui” “Amb lleialtat al Rei”. Però quina lleialtat al Rei se’ns demana quan aquest individu al qual ningú ha votat ni escollit és el que va beneir el «A por ellos» el 3 d’octubre de 2017 i és font de legitimació de l’actual persecució i repressió judicial contra l’independentisme pacífic i democràtic català?

“Respectar i fer respectar la Constitució”. Però quin respecte volen per a una Constitució que és més sagrada i inamovible que les Sagrades Escriptures i que ha esdevingut eina de presó per a tots aquells que creiem i volem exercir el nostre dret d’autodeterminació com a poble que som???

 

Durant 4 mesos hem assistit a la farsa d’un judici sumaríssim contra l’independentisme. No només contra els membres del Govern de la Generalitat suspès pel 155; sinó també contra cadascun i cadascuna dels més de 2 milions de persones que vam anar a votar aquell 1 d’octubre. I no en tenen prou amb això, sinó que votació rere votació, quan hem votat pel Parlament de Catalunya, pel Congrés dels Diputats, pel Parlament europeu o pels Ajuntaments… no han tingut cap consideració en suspendre de nou uns representants escollits legalment i democràticament pel poble, i fer cas omís, altra vegada, a milers i milers de votants catalans. Espanya no escolta. Espanya no es qüestiona. Però que no hi hagi cap mena de dubte; i tal com va dir aquest passat dimecres en Jordi Cuixart: «Ho tornarem a fer». I així fins a la consecució d’una Catalunya políticament lliure, socialment justa, econòmicament pròspera i territorialment equilibrada.

Té un record per a la primera candidatura d’Esquerra l’any 1987 impulsada per gent republicana de pedra picada com en Josep Feliu, conegut com en Pitu Candi, en Francesc Urgell, en Joaquim Om o la Teresa Masó; passant per les alcaldies d’en Quim Om entre els anys 2003 i 2005 i la d’en Joan Masferrer entre 2007 i 2008. Però segurament, la fita ara aconseguida l’hem de celebrar i agrair enormement a la molta i bona feina feta pels nostres companys i companyes que ens han precedit la legislatura passada.

El nostre lema de campanya era “Viure Cardedeu”; Viure Cardedeu és viure la cultura plenament, és entendre l’educació com una prioritat, és potenciar el nostre comerç local, és estimar i protegir el nostre entorn, és moure’s en bici i a peu, és entendre la cura del medi ambient com una responsabilitat, són moltes més coses que amb l’acord que estem treballant amb la CUP per arribar a una majoria estable, donarà continuïtat a la ingent tasca de govern realitzada conjuntament aquests darrers 4 anys.

Pujadas va detallant els punts un a un i quan acaba, l’alcalde s’aixeca i diu que se salta el protocol per abraçar-lo.

Després Olivé agraeix a la família, treballadors de l’Ajuntament i votants la confiança, i que ara, juntament amb la CUP, tenen experiència de govern, han après coses de la CUP i agraeix la tasca dels que ja no hi són. També agraeix la presència del Conseller, que sovint ve per Cardedeu, avui podia triar entre assistir a molts Plens, i ha vingut al nostre. Diu a l’oposició que són convidats, a fer política, sempre dins dels valors republicans, i millorar la qualitat de vida.

A nivell de país el mandat passat va tenir dues parts. Fins a l’1-O, il·lusionant, subversiu amb cometes, per a no tenir problemes legals… i des de llavors ha estat malaltís, trist, amb presos, i no serà en va. “Tornarem a lluitar, ho tornarem a fer i tornarem a vèncer”

“Us desitjo molta felicitat”.

Be the first to comment on "Enric Olivé ha estat escollit alcalde per majoria absoluta"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

ACEPTAR
Aviso de cookies