La iaia Maria fa 100 anys!

Divendres 4 de gener, Maria Fortuny Vilà, la iaia Maria, va fer 100 anys —

Maria Fortuny ha estat la transmissora de la recepta de la ratafia que es fa al Museu i també de molta de la que es fa a Cardedeu.

La iaia Maria va aprendre a fer la ratafia de la seva àvia, la Rosa Jubany de cal Palé, nascuda cap al 1872, que va ser qui li va confiar la recepta que s’havia fet tradicionalment a la seva família.

De petita anaven juntes a buscar les herbes per fer la ratafia als boscos de Can Morató o Can Montells o a alguna casa coneguda, que tenien plantes que necessitaven però des de ja fa un temps, la iaia Maria té el seu propi jardí a casa, amb les plantes necessàries.

La iaia Maria ha tingut la generositat de compartir la recepta familiar de ratafia amb el Museu i amb tots aquells qui li han demanat, ensenyant a noves generacions com fer aquest licor tan tradicional a casa nostra.

I per a tot això, l’any 2016 el Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu li va fer entrega del premi honorífic Tomàs Balvey.

Per celebrar l’aniversari, divendres 4 de gener, es va projectar a la sala del Museu, un vídeo reportatge on la iaia Maria ens mostra com elaborar aquesta ratafia de Cardedeu.

Be the first to comment on "La iaia Maria fa 100 anys!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada