ple 19/10/2017

176 ple 19 N4112

El NAS núm. 176 – novembre 2017 –

Ple Municipal ordinari del 19 d’octubre amb tres regidors nous.

Calamanda Vila, Míriam Nogueras i Glòria Pascual van deixar els seus càrrecs

Xavier Navarro

Enric Olivé, l’Alcalde, (ERC) dóna la benvinguda als nous regidors, que estan entre el públic, i agraeix a totes les persones que van defensar aquest ajuntament i les escoles per a poder votar, el seu valor.

Diu que ara es fa un Ple que es va tenir de posposar, però que encara és pitjor que s’empresoni a gent innocent per trencar la cohesió civil. “Exigim la llibertat dels presos polítics”.

A excepció dels regidors del PSC i PP tots porten un llacet groc a la solapa i tenen davant seu un cartell demanant la llibertat dels dos Jordis, Cuixart i Sánchez.

Jordi Abad (GpC) diu que l’1 d’octubre van passar coses que mai s’oblidaran i els actes bàrbars per a fer por i fer condir el pànic són propis d’un govern indecent i descendent directe del franquisme. Però en lloc de fer que la gent marxés va fer que en vingués més. Esperava l’actitud del PP i Ciutadans, però no del PSC.

Carme Mallorques (PDeCAT-D) diu que es porta molts anys lluitant i ara cal arribar fins el final. Hi ha partits que defensen empresonar gent per les seves idees i això no té lògica. Lluitaran fins el final.

Quesada (PSC) diu que això que han dit no ha estat espontani, i protesta.

Nous regidors

176 ple 19 N4115Amb aquest inici comença el Ple, que no té cap objecció en el primer punt, aprovar l’acta de l’anterior, i es passa presentar als nous regidors: Marc Blanché Xandri i Rosario Company Jiménez (Tutti) del PDeCAT-D i Montserrat Badia Serra pel PSC.

Els tres prometen per imperatiu legal complir la Constitució i l’obediència al rei i han presentat la declaració de bens a l’iniciar l’ocupació de regidoria.

Ordenances fiscals

Benet Fuste (CUP), abans d’exposar les variacions a les ordenances fiscals per al 2018, vol destacar que es viu en un moment molt excepcional i de vulneracions democràtiques, amb presos i actuacions policials inadequades.

Sobre les ordenances diu que es continuarà gravant més el patrimoni que l’activitat, perquè això genera economia positiva. Parla d’un estudi que s’ha fet sobre els ingressos de la gent de Cardedeu, les característiques del Padró i la progressivitat de la càrrega d’impostos, observant si s’incidia en les llars més pobres o més riques. L’estudi no ha estat tant detallat com voldrien, per manca de dades a creuar entre rendes més altes i cadastre i això ha retardat la seva publicació, però ha permès conclusions. La població de Cardedeu té menys ingressos del que pensaven i es veu, també, que bonificacions a famílies nombroses pel fet de ser-ho sovint beneficia a les més benestants. En la comparativa amb municipis semblants es recapta un 25% menys, principalment per la manca d’indústria. Per tant la recaptació ha de ser bàsicament per l’IBI, i les taxes han de ser reals, ajustant-se al servei que es dona.

Així, s’augmenta l’IBI una mica, mentre que es rectifica un canvi de l’any passat on no es bonificava l’impost de circulació de cotxes d’entre 25 i 50 anys d’antiguitat, i ara es tornarà a bonificar els que no facin més de 3.000 kms a l’any. Els vehicles menys potents, que té la gent més desfavorida, es baixen a la meitat.. Per la taxa d’escombraries es fan cinc categories, segons el valor cadastral, lligat a l’economia i que les cases grans produeixen més deixalles i la recollida es fa en espais més separats. Es mantindran les mateixes deduccions per ús de la deixalleria..

Jaume Gelada (PP) diu que encara no tenen aquest estudi, però veu que ja no servirà de molt. Demana conèixer el cost que ha tingut. No li sembla que les escombraries estiguin en relació al valor cadastral, perquè pot haver-hi famílies amb poc poder adquisitiu actual en habitatges que ara valen més.

Jordi Abad diu que mai ha aprovat unes taxes, si no es baixa l’IBI , i sobre les d’escombraries pot afectar a jubilats que tenien una casa determinada, ara segueixen en el mateix lloc però els ingressos són totalment diferents, tal com diu Gelada.

José Quesada diu que si es basen en un estudi que no han pogut veure bé es fa difícil aprovar-ho. Ara no és moment de pujar impostos i creu que algunes bonificacions són injustes, com les dels vehicles. Sobre les taxes d’escombraries no creuen que el valor cadastral sigui una guia pel que s’ha de pagar. Pensa que ha de millorar la recollida selectiva i no creu que el porta a porta sigui el millor sistema, ja que resulta més car que si es recicla bé. Tampoc estan d’acord amb les bonificacions als vehicles, els elèctrics no els compra la gent amb menys diners.

Marc Blanché diu que ja s’ha dit gairebé tot i del estudi sols coneixen les conclusions, sense haver-lo vist. Els agrada la racionalització de les taxes en trams i que els vehicles clàssics estiguin revisats. Pensen que pujar un 2% l’IBI no és bo, ja que els ingressos de la gent no han pujat. És l’IPC d’agost, però no afecta a tot. Tampoc creuen que sigui correcte pensar que les cases grans generen més deixalles que les petites. No veuen que hi hagi taxes per afavorir l’activitat industrial i comercial i evitar fer recaure tant sobre l’IBI. S’abstindran.

Benet Fusté diu a Gelada que l’estudi s’ha encarregat als experts més reconeguts de l’Estat i no tenen tot el que voldrien perquè l’Agència Tributària no ha donat dades imprescindibles per afinar molt més. Li diu que si el seu partit no permet la Llei d’Hisendes Locals no poden sortir d’aquest sistema pla. L’estudi ha servit per veure que hi ha bonificacions que beneficien a rendes altes, com les de les famílies nombroses, i el valor cadastral no és perfecte, però fa una aproximació. Les excepcions es poden valorar als Serveis Socials. En quals als vehicles elèctrics, a Cardedeu hi ha 17 d’elèctrics i 1 d’híbrid.

Abad diu que no cal fer tanta despesa d’estudis i el millor que poden fer és deixar de ser regidors de despatxos i ser-ho més de carrer. Creu que es diu a “bombo i platillo” es que es dedica a participació en pressupost, però que és molt poc.

Quesada diu que hi ha bonificacions inadequades, que s’han de mirar bé.

Fuster diu que el boca orella del carrer no mostra coses que els estudis sí.

8 vots a favor, ERC i CUP, 4 en contra, GpC, PSC i PP i 3 abstencions PDeCAT-D.

Comptes del 2016

Olivé diu que el Compte General del 2016 es porta a aquest Ple, i no al de la setmana vinent perquè s’ha d’enviar a la Sindicatura de Comptes i al Tribunal de Cuentas i corre pressa i no hi ha cap reclamació. El Patrimoni a 31 de desembre del 2016 és de 49.770.846,69 € , tres més que l’any anterior i un fons de maniobra de 4 milions, dos més que en l’exercici anterior

Gelada diu que no votaran a favor perquè s’ha pagat diners públics a entitats com l’AMI i haurien de governar per a tothom, amb un seguit de despropòsits com cedir espais i façanes.

Abad tampoc hi donarà suport. Els comptes venen d’un pressupost on no se’ls va tenir en compte i una resposta de “Aporteu el que vulgueu, però no canviarem res”.

Olivé diu que sols s’està donant compte de com està.

Els vots del Govern, 8 són a favor i la resta de regidors, 7, ho fan en contra.

Nou membre de la Comissió de patrimoni.

Joan Masferrer (ERC) exposa el punt de nomenar a Eliseu Guillamon nou membre de la Comissió de Patrimoni, però abans demana la llibertat pels dos Jordis. Diu que aquest organisme va néixer al voltant del Museu i vetlla pel patrimoni històric i arquitectònic. Ricard Ginjaume Clusellas ho deixa per motius laborals que no el permeten assistirà reunions i es proposa a Guillamon pel seu coneixement del patrimoni arbrat, rieres i torrents.

Tots hi voten a favor

Comissions de treball

També per unanimitat s’aprova la remodelació de Comissions de Treball del Consistori en haver-hi tres regidors nous.

Denominació nova del grups municipal de CiU

Es comunica que el fins ara Grup Municipal de CiU passa a dir-se Grup Municipal de PDeCAT-Demòcrates

Informacions

Hug Lucchetti (CUP) comença dient que volen a casa als presos polítics i saluda a la seva companya Laia Muñoz, que els deu veure per televisió, ja que està de baixa i està amb el seu recent fill Natal. Seguidament parla dels Pressupostos participatius, que es van tractar en una reunió ajornada per l’empresonament dels dos Jordis. Dos experts explicaran criteris per a fer-los més participatius en una reunió oberta. Després parla d’Escenari 10, on la gent pot ensenyar el que sap fer, gratuït i obert a tothom.

Isabel Sallés (ERC) dóna “Bona nit” a tothom i al Jordi Sánchez i Jordi Cuixart en particular., als qui han allunyat de les seves famílies. Vol informar que un medi estatal ha donat una notícia falsa sobre adoctrinament a les escoles i els diferents regidors, dels diferents partits, poden mostrar que a Cardedeu no s’adoctrina i com a Govern volen deixar clar que hi ha pluralitat lingüística. Informa també que el 12 d’octubre el Consell d’Infants va presentar la campanya “Joc net”, per aconseguir un comportament cívic entre esportistes i públic. L’Ajuntament ha fet les pancartes que els van demanar i un àudio que es posa a cada inici de partit. També diu que la biblioteca de Les Aigües ha reobert els dimarts, dijous i divendres al públic.

Marta Cordomí (CUP) també s’afegeix a demanar que aquest vergonyós estat espanyol alliberi els presos polítics. Diu que la situació actual fa que l’assistència al teatre hagi baixat, tot i que encara és important. Parla de les properes actuacions al Teatre Auditori i de que a l’hora que s’estarà fent el Ple de la setmana següent s’inaugurarà el Cardoterror. En matèria de Medi Ambient s’ha aconseguit la 4a Flor d’Honor i agraeix la tasca dels tècnics. També parla de l’increment d’usuaris del bus urbà, del que per matins s’haurà de pensar en un vehicle més gran, ja que molts estudiants el fan servir. Explica que s’estan fent tractaments contra la processionària del pi. També és un èxit, diu, l’ús de la bicicleta.

Rafel Caballeria (ERC) diu que aquest cap de setmana hi ha una cursa solidària amb Síria, concretament pels refugiats que hi ha a Calais, que organitza el col·lectiu d’atletes dels Corrigaires. El primer d’octubre s’han iniciat les activitats del GIM10, i no vol acabar sense dir que l’Estat ha tancat a dues persones que ens representen a tots i per molt que ho neguin estan fent repressió.

Masferrer parla de Plans que es van desenvolupant, principalment el Sector Industrial, amb el P6 i Can Boixadera, que estan relacionats. També parla de l’equip de climatització del museu, que s’ha espatllat així com la urgència en crear una nova zona d’aparcament vora l’avinguda 11 de setembre per substituir les de Dr. Klein Sant Ramon i la de Can Mills. Confirma que les Casetes dels Mestres seran properament habitables i de l’enderroc de l’Escorxador. Finalment diu que es valora fer un carril més a rei En Jaume per donar sortida a 11 de setembre, obra que costejaria la Generalitat.

Benet Fusté informa que s’està mirant de fer una cooperativa d’habitatge.

Precs i preguntes

Abad es queixa de l’ocupació massiva de terrasses de bar, que ocupen el doble del que estan pagant. Ho ha dit moltes vegades, i com que ho diu en Ple demana resposta. Creu que s’hauria de reprendre l’Aplec dels Avis, ara que la regidoria de Gent Gran l’ha agafat l’Alcalde. Insisteix en que per la zona de l’Estalvi i el camp de futbol abunden les rates i ratolins i per acabar li demana, des de fa temps, informació sobre costos dels contenidors soterrats.

Quesada s’afegeix a les felicitacions per la 4a Flor de Viles Florides. S’interessa per l’empresa que gestiona el cinema i saber com estan les coses amb els treballadors. També pregunta pel ROM (Reglament Orgànic Municipal), que s’està tramitant fa mesos. Ha vist, diu, un twit de l’Ajuntament del 7 de setembre dient que farien un decret de suport al referèndum, però ara diuen que era un manifest. No sap en quin moment estan enganyant.

Masferrer accepta a Abad que és un escàndol el que fan els bars sobre horaris i espais, que es pot permetre una tolerància per Festa Major i ara s’estan fent sancions per posar més del doble de taules de les permeses. “Jo mateix faig una foto i l’envio als tècnics responsables”

Olivé li diu a Quesada que el tema de l’empresa de L’Esbarjo està en tràmits. Sobre si es tracta d’un decret o un manifest el recolzament al Referèndum diu que ningú en té dubte de la posició del Govern en aquest tema.

Caballeria diu que el ROM està avançant i a totes les reunions se’ls convoca i dóna l’oportunitat de dir la seva.

Quesada pregunta quan va ser la darrera reunió i cavalleria diu que no ho recorda, que sí que fa temps, però està convidat a participar

Isabel Sallés diu a Abad que sobre el tema de les rates la tècnica estava aquesta setmana fent gestions, i ja li explicaran com està.

El Ple s’acaba a les 21.01.

Ja acabat el Ple, la nova regidora Tutti Company s’esplaia dient que no està d’acord amb els impostos i el reciclatge tal com es fa. Pensa que és més important el que es fa a les Informatives i que en el Ple es diuen coses, a vegades, de cara a la tele.

Be the first to comment on "ple 19/10/2017"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

ACEPTAR
Aviso de cookies