ple 31/05/2018

El NAS núm. 183 – juny 2018 –

Dijous 31 de maig, Ple municipal ordinari

Jaume Gelada deixa la regidoria del PP

Per Xavier Navarro

S’aprova el Duprocim, el Pla d’emergència de Cardedeu

L’alcalde en funcions, Joan Masferrer (ERC)comença el Ple recordant la situació de presos polítics i exiliats.

En el primer punt, s’aprova l’acta del Ple anterior sense cap objecció

Modificació del POUM

Es proposa arovar el text refós verificat, en relació a la modificació de les normes urbanístiques del POUM de Cardedeu, número 22

Masferrer explica que l’any passat es va fer l’aprovació parcial d’aquestes normes i el que es presenta ara són reajustaments tècnics per adequar-se a les lleis actuals i la Comissió d’Urbanisme els va aprovar el febrer passat, però va demanar fer un text refós i un aclariment de com queden les cessions i zones verdes, així com la adequació d’usos, principalment sobre estacions de servei i categories industrials.

S’aprova per unanimitat.

Pla de Protecció

Masferrer també presenta el proper punt: Aprovació definitiva del Document Únic de Protecció Civil Municipal (DUPROCIM) de Cardedeu.

Diu que no hi ha cap canvi sobre el que es va aprovar provisionalment. Es regulen i unifiquen en un únic document diferents actuacions.

Ramon Hurtado (PSC) pregunta si s’ha rectificat ja tot el parlat en comissió I Masferrer diu que sí.

Tots hi voten a favor

Rafel Caballeria (ERC) explica que delegació de competències del Ple a favor de la Junta de Govern Local per a l’autorització de compatibilitat del personal al servei de l’Ajuntament es demana per agilitzar. S’ha presentat en un parell d’ocasions aquest any i no deixa de ser un simple tràmit administratiu que s’ajusta a Llei.

Jaume Gelada (PP) diu que votarà a favor, que està bé, però vol recordar-los que quan estaven a l’oposició i es proposava això mateix, s’hi oposaven, dient que es treia competències al Ple.

Jordi Abad (GpC) diu que coincideix amb Gelada i recorda que quan la CUP i ERC van estar sempre en contra de coses així, i quan CiU aplicava preus al CEM de manera urgent protestaven. Espera que ho facin bé.

Carme Mallorques (PDeCAT-D) recalca que es passin les coses pel Ple, per transparència.

Caballeria diu que són coses que ja estan delegades, però que concretar això és deixar clares les coses de la compatibilitat. Ja es publica al web, en el Portal de la Transparència.

Hi voten a favor tots a excepció dels 3 vots del PDeCAT-D, que són abstencions.

Moció pels drets de les dones

Isabel Sallés (ERC) presenta la moció per a la defensa dels drets de les dones víctimes d’agressions sexuals, que presenta el grup municipal d’ERC, amb l’adhesió dels grups municipals de la CUP, PDeCAT-D, PSC i GPC.

Comença a parlar donant el bon vespre als presos i exiliats, que va citant un a un pel seu nom. Després parla de la sentència del cas de Navarra conegut com de “La Manada”, que és un greuge contra totes les dones qualificar-ho d’abús sexual i que això les desprotegeix. Parla del vot particular del magistrat que en demana l’absolució i de que es posi en el debat l’actuació de la dona que pateix l’agressió i no la dels agressors. Va detallant lleis i destacant que No és No i no hi ha cap excusa. Acaba dient que no hi ha interpretacions, es dicten sentències injustes i aquí no passa res. Segueix dient és un cas i en hi ha d’altres com qui toca els pits a noies de les botigues de l’aeroport tot dient-les que es provin una americana.

Gelada diu que està d’acord en tot això, i sols demana que es canviï un paràgraf, el que fa referència a que la Justícia espanyola dient que no empara els drets de la ciutadania i ha sortit a la llum el biaix patriarcal que la perverteix i que encara la fa més injusta per les dones. En tot el demés està d’acord.

Francesc Quesada (PSC) diu que hi estan d’acord i també els sap greu aquesta frase, que creuen injusta i no estan d’acord en el que es diu de la Justícia espanyola, però el sentit del vot és si.

Tutti Company (PDeCAT-D) diu que voten que sí, tot i que la Justícia espanyola té alguns jutges ben bons.

Marta Cordomí (CUP) dóna bon vespre a Estremera, Alcalà Meco i Soto del Real, i als països que acullen exiliats, Bèlgica, Suïssa i Alemanya, així com a Valtonyc. Sobre aquesta sentència ho veu com una mostra de com es viu i es propicien situacions de que a una noia sola se la pot agredir. Aquí al municipi, segueix, es fan moltes accions, com el Coeduca i d’altres, per conscienciar, però cal rebutjar el micromasclisme en el dia a dia, que és la llavor del que ha passat i es jutge.

Masferrer diu que tots estan d’acord, tret del tema de la frase, però que si el patriarcat pot malmetre la proposta ho podia haver parlat abans i debatreu a la Comissió Informativa prèvia, i ara és difícil de canviar.

Es vota, amb 15 vots a favor i l’abstenció del PP.

Plaça 1 d’octubre

La moció per donar el nom de “Plaça de l’1 d’octubre” a un espai públic de Cardedeu, que presenta el grup municipal del PDeCAT-D, amb l’adhesió del grup municipal d’ERC, té una intervenció prèvia a la seva exposició. Jordi Abad demana als proposant que la retirin. Argumenta que el 1-O va ser un acte de la societat civil i entitats, no partits.

Marc Blanché (PDeCAT-D) diu que hi està d’acord si ERC també ho troba així.

Masferrer diu que també veuen bé retirar-la i que al mes que ve es pugui tornar a presentar amb més consens.

Lluita contra la morositat

Masferrer dona compte de l’informe de la tresoreria municipal de compliment de la llei per la qual s’estableixen mesures de lluita contra la morositat en les operacions comercials. Diu que en el 1er trimestre d’aquest 2018 l’Ajuntament està dins els terminis a l’hora de fer els seus pagaments.

A continuació es dóna compte de les actes de la Junta de Govern i dels decrets d’alcaldia i es passa a informacions.

Imma Sallés diu que ja es pot fer servir l’Aula d’estudis, a la Biblioteca, i detalla horaris. També que s’ha fet el joc endevina-la, s’ha fet el sorteig a la llibreria Àgora i es donaran els premis a la Compàs. També diu que s’han obert les preinscripcions a les escoles.

Hug Lucchetti (CUP) diu que el 5 de juny es farà la cloenda del Consell d’Infants, que ja fa més de dos anys que es fan les jornades de Coeduca i que hi haurà uns professionals que explicaran l’estat de l’experiència i s’acabarà amb una actuació de Clara Peya. Informa que els Pressupostos Participatius ja estan decidits i ha estat una experiència positiva, i que el 15 de juny hi haurà el MAF (Mostra d’activitats de la Fusteria) Informa també que el dia 28 és el dia lgbt i es faran diferents actes, penjant-se la bandera de l’arc de sant matí a l’ajuntament.

Núria Hernandez (ERC) diu que han rebut una subvenció de 357.000 euros per arreglar els polígons. S’hi arreglarà el clavegueram, es posarà enllumenat amb Leeds i es farà un enllaç per a vianants, amés d’un punt de recàrrega de vehicles elèctrics. Explica que l’ajuntament de Cardedeu ha estat valorat entre els 15 millors ajuntaments en presentar un projecte tècnic, i per això s’ha rebut la subvenció. També parla del Endevina-la com a fet on ha intervingut la Xarxa de Comerç.

Marta Cordomí té un record per Granollers, que “avui fa 80 anys que va ser bombardejada” També Cardedeu ho va estar, per ordres del feixisme i s’ha de recordar que no s’ha de permetre campar als feixistes pels nostres carrers. Recorda que hi haurà un Consell de Medi Ambient en el pati de darrera de l’Ajuntament sobre l’ús de la bicicleta i que el 5 de junt és el Dia mundial del Medi Ambient i a diferents llocs es donarà consells sobre l’estalvi energètic. Diu que arrel de les pluges s’ha tingut de procedir al desherbatge de manera intensiva.

Caballeria diu que els Casals d’estiu han estat un èxit d’inscripció, hi ha 508 peticions, que superen l’oferta. S’ha optimitzat recursos i tots els preinscrits podran fer-lo, sense sorteig. També s’ha organitzat un Casal inclusiu, fent-hi adequacions podent tenir 14 places al del pavelló i 3 al de la Fusteria. Tot això ha provocat que en lloc dels 39 monitors previstos se n’hagi hagut de contractar 50.

Laia Muñoz (CUP) diu que el 20 de juny és el dia mundial de les persones refugiades, i que desgraciadament s’ha de seguir fent. A la plaça Sant Corneli hi haurà una concentració, ja que espanya vulnera les lleis a Ceuta i Melilla.

Masferrer diu que el projecte del carrer Ramon Muntané està aprovat, però no entra en el pressupost d’aquest any i serà pels propers. Sobre el clavegueram a Poble Sec no hi ha data, però ja hi ha contractista. Les actuacions dels parcs van avançant i la guingueta ja està gairebé acabada. Es fan millores en elements de joc de la plaça Alsina, amb referències locals, a la colla dels Diables. Per part de la Policia local, el 6 de juny aniran a posar en comú, les seves experiències, amb municipis similars. També, informa, es posen 40 bancs a diferents llocs, gran part a l’avinguda Catalunya, rei En Jaume i Àngel Guimerà.

Gelada diu que ja més de dos anys que no viu a Cardedeu, però la situació q2ue es viu va portant a que no ho volia deixa, però aquest ja és el seu últim Ple i espera que la persona que vingui darrera defensi els valors del partit. Ara s’estan passant la patata calenta. “Estic satisfet del que he fet, i defenso amb fermesa el que penso, se’m respecti o no.

Quesada diu que la moció de cessar a Rajoy que ha fet el PSOE, per a fer-lo fora del Govern pot representar regenerar la política i agraeix les paraules dels diputats Tardà i Campuzano, que reconeixen que el PSOE no és igual que el PP.

Jordi Abad fa el prec de que demà sigui un bon dia( és el de la moció de censura a Rajoy) i que pugui dir que s’aturarà tot el retrocés que ha fet el país, i que el nostre i el del costat tornin a la democràcia. Fa broma sobre que en Gelada li ha dit que Rajoy ha demanat asil a Bèlgica, perquè vol seguir sent president. Vol demanar que s’arreglin els ordinadors de l’espai que l’oposició té a l’Ajuntament. Té la pregunta de a qui ha anat a parar la regidoria de la Gent Gran, que tenia l’alcalde Olivé.

Hurtado parla de la il·luminació del carrer Mogent i de que en el polígon Sud hi ha pocs contenidors. Demana més passos elevats per la carretera de Dosrius, on se circula a massa velocitat i que es controli els rosegadors que hi ha pel parc de la Serreta. També diu que hi ha parcs on l’herba creix tant que dels bancs només es veuen els respatllers. “Val que ha plogut molt, però als pobles del costat també ho fa i tenen els escocells nets i es veuen els bancs”.

Montserrat badia (PSC) demana a la regidora d’Educació la xifra que la Generalitat ha de tornar per les escoles bressol.

Quesada demana per les subvencions que s’esperen per la Tèxtil Rase i si han pensat en els costos de posar-hi material i els de manteniment, així com pregunta si s’haurà de contractar més personal. Diu que hi ha un veí que s’ha queixat vàries vegades de que arbre li rebenta la porta, i que a la quarta vegada que ho ha fet li han dit que no hi ha diners per reparar això. També pregunta per què no hi ha els cartells amb les Flors d’Honor que haurien d’estar a les entrades del poble. I per últim, es queixa dels semàfors i senyals de trànsit que estan tapades pels arbres.

Mallorques pregunta a Núria Hernandez si es liciten els despatxos del CSETC, que han de ser per a empreses tecnològiques.

Marc Blanché pregunta per la guingueta del Pompeu Fabra, si ja es tenen dates. Diu que hi ha entitats que demanen més tòtems informatius a diversos indrets del poble. I li diu a Cordomí que si bé diu que s’intensifica el desherbatge no ha de centrar-se en parcs, que hi ha voreres molt malament. Acaba dient que en els primers dies dels Pressupostos Participatius hi havia molt poca informació al web.

Respostes

Sallés informa que sobre les inscripcions a P3 va enviar uns correus amb dades. En quant a la pregunta de quant ha de tornar la Generalitat per les escoles bressol no vol ser desagradable, però mentre no tinguem Govern no hem pogut fer res.

Caballeria diu a Abad que els informàtics ja estan treballant pels ordinadors de l’oposició.

Hernandez diu que la senyalització de les Flors d’honor amb les 4 flors s’està gestionant des del Museu. A Mallorques li diu que el CSETC no funciona per licitació, sinó que ho decideix el Consell i tenen preferència les empreses que són tecnològiques.

Cordomí diu que la recollida d’escombraries als polígons la fan els propis Polígons i sobre el tema de l’arbre que aixeca la porta són cases amb jardí, a Les Pinedes, Can Montells i La Granada, que es reguen més sovint. Si són els del carrer Ramon de Penyafort no es pot recanviar tot el carrer, i serien varis canvis a 80.000 euros cada un. Sobre el desherbatge se’n cuiden varies empreses.

Masferrer diu a Abad que Gent Gran ho porta ell, perquè va agafar totes les regidories que portava Olivé. S’està reunint amb la tècnica per parlar de com es porten els dos casals i fer els convenis. Al grup socialista li diu que en les seves passejades per diferents barris millor que informin als serveis tècnics. Va detallant actuacions que s’han fet sobre enllumenats i sobre els passos de vianants a la carretera de Dosrius. Sobre seguretat i vandalisme a La Serreta s’ha detectat que s’han tirat taules de dalt a baix i la Policia ja ha fet el que cal. Sobre les rates ja es fa el control de plagues. En referència a la Tèxtil Rase li diu a Quesada que els FEDER estan aturats pel 155, i que espera que pel setembre octubre es tingui la subvenció. El detall no inclou mobiliari, que anirà al pressupost del 2020, quan es disposi de l’equipament. Els serveis que estan a Vila Paquita es concentraran a la Tèxtil i el bar, que és un bar tot i que es digui espai gastronòmic, es licitarà quan s’acosti en el temps. Els usos que hi haurà són varis, quan es va fer la primera fase ningú pensava que hi hauria un Casal, i aquí està.

Lucchetti diu sobre els Pressuposts participatius que hi ha 1060 persones que s’han registrat al web i és molt més que l’aconseguit a d’altres poblacions, el triple en percentatge que a Granollers. Sobre el web es veu un error haver començat en divendres, perquè els problemes es tarden en resoldre. La propera vegada es començarà en dilluns. Vol dir que la posició de la CUP sobre la moció que s’ha presentat a Madrid és anar contra el Règim del 78, que vostès també representen (PSC) i els sap greu quan companys de viatge que es diuen republicans s’afegeixen al maquillatge. El problema no és en Rajoy, el problema és el règim del 78, que té partits podrits, és un problema estructural. Pensaven que anaven a fer una ruptura i veuen amb preocupació que s’hagi oblidat l’esperit del 1-O. Nosaltres seguim allà on érem.

Tutti Company diu ben clar que no esperen res dels socialistes, que són “menos malos” i recorda que Convergència ja no existeix.

Mallorques insisteix en que les impressores i material que té l’oposició no serveixen.

Abad vol agrair a Gelada la feina que ha fet. El considera un amic encara que discrepa en moltes coses i recorda que Viles Florides el tenim gracies a una proposta del PP, el Casal de la Tèxtil Rase existeix gràcies a una proposta de GpC i el recolzament del PP, perquè la resta s’hi van oposar. També el manteniment dels espais esportius, millora dels serveis socials i dins l’acord de govern que van tenir les mesures per sortir d’una situació de deute. La col·laboració de l’equip de Govern on CiU, GpC i PP va ser positiva.

Després que Jordi Abad digués això ningú més va prendre la paraula i Masferrer diu que el mes de juny està ple d’activitats, detalla alguns i acaba amb un “malauradament cada dilluns han de recordar que hi ha presos”

Be the first to comment on "ple 31/05/2018"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

ACEPTAR
Aviso de cookies